En munsbit okänd svamp eller några bär är sällan farligt för barn. Däremot kan vardagsprodukter som maskindiskmedel och blodtrycksmedicin ge allvarliga förgiftningssymtom.

Smaka, pröva, slicka… Förgiftningstillbud hos barn inträffar oftast i 1- till 3-årsåldern. Allvarliga förgiftningsfall hos barn är tack och lov ovanliga, och i många fall behöver inga särskilda åtgärder vidtas.

Men det finns kemikalier och läkemedel där bara en klunk eller några få tabletter kan ge allvarliga symtom – och då är det viktigt att agera både snabbt och rätt.

Börja därför alltid med att ringa Giftinformationscentralen på 112 (den är öppen dygnet runt).

Rensa ut kaustiksoda och propplösning

Hushållskemikalier är den vanligaste orsaken till förgiftningstillbud hos småbarn. Många är relativt ofarliga. Har barnet smakat på schampo eller handdiskmedel räcker det ofta att ge lite att dricka.

Riktigt otäcka kan däremot frätande kemikalier vara, till exempel ammoniak, starka syror och vissa maskindiskmedel och avkalkningsmedel. Ett gott råd till barnfamiljen är att rensa ut kaustiksoda och propplösning ur skåpen.

Att klara sig utan tändvätska kan vara svårare. Men bränslen och lösningsmedel av petroleumtyp, som lampolja och lacknafta, är riskabla produkter att få i sig. De kan bland annat ge andnings-besvär och orsaka kemisk lunginflammation.

Var försiktig med järntillskott och blodtrycksmedicin

Även vissa läkemedel kan ge allvarliga förgiftningssymtom, också i små mängder. Det gäller till exempel hjärt- och blodtrycksmediciner. Också receptfria produkter som järntillskott och Alvedon kan vara farligt för barn.

Under sommar och hösten får Giftinformationscentralen många frågor om barn som smakat på okända svampar, växter och bär. I de allra flesta fall är riskerna små. En mindre smakbit av en svamp eller ett par bär, oavsett vilken sort, ger inga allvarligare symtom.

Inte ens ökända ”giftväxter” som liljekonvalj och gullregn ger i de flesta fall allvarliga symtom. Men några få, till exempel stormhatt, fingerborgsblomma och änglatrumpet, är mycket giftiga och kan vara farliga även i liten mängd.

Så förebygger du en olycka med kemikalier och barn

  • Håll kemikalier och läkemedel utom räckhåll.
  • Låt produkterna vara kvar i ursprungsförpackningen – häll aldrig tändvätska i en läskflaska!
  • Byt tändvätskan mot tändblock, tändgelé eller elektrisk tändare.
  • Tänk på att många barn får upp även barnsäkra lock.
  • Ha medicinskt kol hemma. Det köps på apoteken och hindrar kroppen från att ta upp giftiga ämnen. Men kolla med Giftinformationscentralen först.

Om ditt barn utsätts för förgiftning

  • Ring 112 till Giftinformationscentralen.
  • Framkalla aldrig kräkning utan att först kolla med Giftinformationscentralen.
  • Uppsök sjukhus vid hosta, andningsbesvär, kräkningar eller slöhet.

Lär dig mer om vad barn behöver för att må bra!

Genom att klicka på "prenumerera" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.