Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Höstblåsor hos barn – så känner du igen symtomen

Höstblåsor är en lindrig virusinfektion som oftast drabbar barn i förskoleåldern. Den är vanligast under sensommaren och hösten.

Foto: Unsplash

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Vad är höstblåsor?

Höstblåsor är en lindrig virusinfektion som är vanligast i slutet av sommaren och i början av hösten. Den kallas ibland hand-, fot- och munsjuka, men har inget med mul- och klövsjuka att göra som det ibland påstås.

Höstblåsor – symtom

Höstblåsor brukar ge måttlig feber, ofta kring 38–39 grader, och blåsor i eller kring munnen och i svalget. Ibland får barnet även blåsor på händer och fötter. När blåsorna spricker bildas sår.

Höstblåsor – så smittar det

Höstblåsor orsakas av virus och sprids genom direktkontakt, främst genom händerna och via luften.

Inkubationstid *

Inkubationstiden för höstblåsor är 3–7 dygn.

* Inkubationstid är den tid det tar från det att barnet har blivit smittat tills sjukdomen bryter ut eller symtomen kommer.

Höstblåsor – behandling

Höstblåsor går över av sig självt, ofta inom en vecka.

Läs också: Är barnet tillräckligt frisk för förskolan?

Vabba eller inte?

När är det bäst att barnet stannar hemma – och när är barnet friskt nog att komma tillbaka till förskolan eller skolan? Reglerna varierar för olika sjukdomar och smittor, och kan dessutom variera mellan olika kommuner och förskolor, men några vanliga riktlinjer är:

• Barn med ”gott allmäntillstånd” kan vara i förskolan. Med ett gott allmäntillstånd menas att barnet är piggt, feberfritt och orkar vara med i förskolans normala aktiviteter – även utelek.

• Ett feberfritt dygn hemma, utan febernedsättande medel i kroppen, är en tumregel som många följer.

• Fri från smitta. Barn med smittsamma sjukdomar bör stanna hemma. Barn med streptokockinfektioner, till exempel halsfluss och scharlakansfeber, bör stanna hemma minst två dygn i samband med en antibiotikabehandling.

• ”Normal avföring” efter magsjuka. Barnet bör kunna äta vanlig mat och varken vara hängigt eller ha ont i magen. Efter vinterkräksjuka rekommenderas ibland minst två symtomfria dygn.

Texten har faktagranskats av Inge Axelsson, barnläkare och professor emeritus i medicinsk vetenskap vid Mittuniversitetet.

Läs också: Höstblåsor – så vad gör jag nu?