Hon vill inte ta medicin


Hon vill inte ta medicin

Fråga

Jag är förstagångsförälder och har hittills varit förskonad från
sjukdomar hos min lilla tös. Men för några veckor sedan fick hon öroninflammation och skulle behandlas med Kåvepenin. Denna illaluktande och illasmakande medicin skulle vi spruta in i munnen och hon skulle enkelt svälja den, enligt doktorn.

Detta funkade de två första dagarna, sedan visste hon vad som skulle komma och totalvägrade. Vi fick mer eller mindre tvinga i henne medicinen.

Har ni några bra tips vad det gäller medicingivning till barn?Kan man blanda den med något? Är tabletter bättre?

Är oerhört tacksam för svar. Nu när hon har börjat på dagis lär detta inte vara den sista sjukdom som ska behandlas.

Emmas mamma

Svar

Vissa sorters mediciner smakar mer illa än andra och den som
du nämner är känd för detta. En orsak till att läkare ändå ofta skriver ut den är att detta penicillin många gånger är den lämpligaste typen av antibiotika, eftersom det är så kallat smalspektrigt och inte skadar de harmlösa, ofta nyttiga, bakterierna och att risken för resistensutveckling hos bakterierna är mindre.

I vissa fall fungerar det utan problem, men ibland är det näst intill omöjligt att få i barnet medicinen. Då får man byta sort eller möjligen ompröva nödvändigheten i att ge medicinen (öroninfektion kan ibland behandlas utan antibiotika). Det finns andra antibiotikatyper med lika god effekt men med bättre smak.

Precis som du säger så kan ett knep vara att ge medicinen med en spruta och långsamt spruta mot kindens insida ganska långt bak i munnen. Barnet kan då inte förhindra genom att bita ihop.

Man ska aldrig spruta medicinen rakt bakåt/nedåt i svalget, det kan hamna i andningsvägarna, och även utlösa kräkreflexer, utöver att det är ytterst obehagligt och upplevs som ett övergrepp.

Ibland, men långtifrån alltid, kan tabletter vara en lösning på
problemet. Ibland kan ju dessa krossas och blandas med till exempel sylt.

Tyvärr finns ingen garanterat fungerande lösning på detta vanliga problem. Något enstaka antibiotikum finns även som stolpiller, men det är inte säkert att det fungerar bättre.

Mats Aili, barnläkare