Barn som lär sig gå tidigt – långt innan ett års ålder – riskerar de att bli hjulbenta? Experten reder ut och svarar också på vad som orsakar hjul- och kobenta barn.

Blir vår son hjulbent om han börjar gå tidigt?

Jag och min sambo har en 9 månader gammal pojke som är vår ögonsten. Han är väldigt aktiv och började ta sina första steg redan när han var 8 månader. Nu går han hela tiden, krypa vill han inte göra.

Jag har hört att barn som lär sig gå tidigt kan bli hjulbenta. Är det påståendet sant eller bara något man säger? Och löper min son större risk än andra barn att bli hjulbent? Om så är fallet, finns det något vi kan göra för att förhindra det?

Vi vill ju inte att han ska sluta gå när han tycket det är så roligt.

Cecilia

Svar: Hjulbenta och kobenta barn beror ofta på ärftliga faktorer

Nej, jag tror inte att din son riskerar permanent hjulbenthet på grund av att han börjat gå tidigt. Det är normalt för de flesta barn att vara litet hjulbenta mellan 1 och 2 års ålder, därefter blir många tvärtom lite ”kobenta” och sedan blir benen raka.

Detta är ett led i den normala tillväxten – skelettet omformas ju hela tiden under barnets tillväxt – alltefter vilka muskelgrupper man använder mest och hur långt de hunnit i sin utveckling.

Givetvis finns det barn som förblir hjul- eller kobenta, det beror i så fall mera på ärftliga faktorer och någon gång på sjukdom.

Mats Aili, barnläkare