”Hjälp, mitt barn vägrar ta medicinen!”

När barnet vägrar ta medicin – läkaren och barnsjuksköterskan tipsar.

Ibland är det svårt att få i barnet den medicin som har ordinerats. Särskilt svårt kan det vara med penicillin i flytande form. Ändå är penicillin i flytande form det bästa för små barn. Antibiotika i form av stolpiller som man för in i ändtarmen ska man, enligt Sigvard Mölstad, distriktsläkare och professor i allmänmedicin, helst undvika.

– Det är svårt att veta hur mycket av läkemedlet som tas upp av kroppen och osäkert om man får tillräcklig effekt.

Tabletter

Lite större barn kan få tabletter. De minsta sorterna brukar barn i tre- till fyraårsåldern klara av att svälja.

– Men om de tuggar eller suger på tabletten kommer den beska smaken fram, så det gäller att barnet är stort nog att kunna svälja hela tabletter. Det är ingen fara för effektens skull om tabletterna delas eller krossas, men ju mer mosade de blir desto värre smakar det.

Om barnet kräks upp penicillinet tycker han att man bör vänta någon halvtimme innan man prövar att ge en ny dos. Det är inte farligt att ge ny dos även om lite av den gamla dosen hunnit sugas upp från magen.

– Men om den hela tiden kommer upp igen kanske man får försöka med en annan sorts antibiotika i stället.

Läs också: Antibiotika eller inte?

Inte bra att blanda

Att blanda ut medicinen i någon mat tycker han inte är någon bra idé.

– Det går inte att dölja smaken, blandar man ut penicillinet i något blir det en större mängd som man måste få i barnet. Det är bättre att ge penicillinet i så liten mängd som möjligt och locka med något gott efteråt.

Samtidigt säger han att det är svårt att ge några generella råd.

– Det gäller för föräldrarna att kämpa sig fram till ett sätt som fungerar för just deras barn.

På apoteket finns doseringshjälpmedel som kan användas till flytande medicin. Till de minsta barnen är en doseringsspruta smidigt. Då sprutar man in medicinen i mungipan mot insidan av kinden. När barnen är i tvåårsåldern är det kanske som svårast att få i dem medicinen. Då kan det fungera bättre med en doseringssked som man för så långt in i munnen som möjligt. Eller så är doseringskoppen det bästa. En del barn tycker  det är roligt att själva hålla i den och dricka.

Men vad gör man om barnet vägrar ta sin medicin?
– Det finns inga genvägar. För det första måste man själv vara övertygad om att det här är det rätta, säger Lena Repfennig, sjuksköterska på barnakuten vid Danderyds sjukhus. Sedan måste man visa barnet vad som är rätt – och om det är bestämt att barnet ska ha medicin, då är det det som är det rätta, hur illa barnet än tycker att det smakar.

Fast när barnet spottar och fräser och sparkar och försöker komma loss så känner man sig som om man begår ett övergrepp …
– Ja, och då gäller det att stå ut med den känslan. Är det ett mindre barn så är det bästa att hålla barnet i ett stadigt och bra grepp, ge medicinen i spruta och förmedla ”Det här måste vi göra, det här får vi lösa tillsammans. Det smakar illa, jag vet, men du kan få något gott efteråt.”

Här hittar du fler artiklar om: