Förkylningsastma – 7 saker som är bra att känna till

Ett av tre barn får förkylningsastma, men det positiva är att det oftast växer bort.

Förkylningsastma kallas den astma som bara märks när barnet har en luftvägsinfektion eller förkylning. För de allra flesta barn växer förkylningsastman bort. Här är 7 saker som kan vara bra att känna till om förkylningsutlöst astma!

Läs också: Influensa hos barn – viktigt att känna till

  1. Barn över 6 månader kan få diagnosen.
  2. Förkylningsastma är inte egentligen astma utan astmasymtom – barnet får trånga luftvägar när det blir förkylt. Symtomen uppkommer av luftvägsinfektioner, ofta orsakade av virus.
  3. Tecken på förkylningsastma är slemmig eller torr hosta, ofta ihållande och kommer nattetid eller vid ansträngning eller vid inandning av kall luft. Men långt ifrån all hosta orsakas av förkylningsastma. Ofta debuterar astman med andningssvårigheter vid en förkylning, ett tecken kan vara pipande andning hos barnet. Framför allt är det utandningen som påverkas.
  4. Ärftliga faktorer, tobaksrök under graviditeten och/eller tobaksrök i hemmiljön kan ge astma. Om barnet har allergi kan de ämnen som ger allergi också ge astmabesvär. Även trafikavgaser, parfym- eller målarfärgsdoft, kall luft och dimma kan ge astmasymtom.
  5. Inandningsmediciner ges i särskilda inandningsrör med andningsmask på för barn upp till 2 år. Därefter ges antiinflammatoriska mediciner, antingen inandningskortison eller antileukotriener i tuggtablett eller dospulver.
  6. När barnet fått diagnosen ska sjukhuset/mottagningen gå igenom hur inhalationsmedicinerna ska ges. Detta för att föräldrar och vårdnadshavare ska vara säkra på att de ger medicinerna på rätt sätt.
  7. Barnen har kontakter och kontroller med sjukhuset så länge de har problem med astman. Det är individuellt hur mycket besvär ett barn har. För de flesta växer förkylningsastman alltså bort. För de barn som inte har en gynnsam utveckling vill man se ifall de har allergier, men man kan också testa lungfunktionen. Dessutom ska medicineringen kontrolleras regelbundet.

Läs också: ”Rätt att låsa sovrumsdörren när pappa nattar?”

Källor: Per Thunqvist, överläkare Sachsska Barnsjukhuset vid Södersjukhuset i Stockholm, samt informationsfoldern ”Astma hos små barn och förskolebarn” av Magnus Wickman i samarbete med läkemedelsbolaget MSD.

FRI TILLGÅNG TILL ALLT PÅ VIFÖRÄLDRAR.SE

Las mer och bli medlem_knapp

Lär dig mer om vad barn behöver för att må bra!

Genom att klicka på "prenumerera" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.


Digital prenumeration
Lär dig vad barn behöver för att må bra – JUST NU 0 kr första månaden!
(därefter 79 kr/mån)
Ingen bindningstid

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Vi Föräldrars magasin digitalt i appen Wype

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren