Bebisen ammas och har varit förkyld i över en månad


Förkyld trots amning

Fråga

Jag har en dotter på snart 2 månader som har varit täppt i näsan, haft hosta och varit allmänt förkyld i över en månad nu.
Vi har provat med näsdroppar, men det hjälper inte. Vissa dagar är hon bättre och piggare för att sedan insjukna på nytt, och återigen bli förkyld och hängig. Hon har dock inte feber.

Vi har varit till en läkare på bvc, men han lyssnade bara på lungorna och sa att det inte var någon fara. Vi ligger ändå vakna om nätterna och lyssnar på hennes rosslande andning.

Våra frågor är som följer:

• Är det vanligt att barn blir så förkylda när de ammar?
• Är det vanligt att förkylningen håller i sig så länge?

Hon har även en knöl (stor som en ärta ungefär) bakom högra örat.

Och att bajset är lite grönt – tyder det på en infektion?

Vi är osäkra på om det är bra att vara ute, träffa andra människor etcetera eller om vi ska hålla oss inomhus med henne.

Undrande föräldrar

Svar

Rosslande andning kan många barn ha de första månaderna. Det anses bero på att barnets luftvägar är mjuka och ”skallrar” när luften passerar. Sedan är ju andningsvägarna väldigt små, bara några millimeter, hos ett nyfött barn. Varje infektion, även om det bara är en lindrig virusförkylning, orsakar då ett speciellt rosslande läte.

Somliga barn kan låta på detta vis från och till hela första levnadsåret. Det kan låta mycket otäckt och kan också orsaka vissa andningssvårigheter, i svårare fall.

När det gäller ”knölen” bakom örat, rör det sig sannolikt om en normal lymfkörtel. Be någon på bvc känna på den om du känner dig orolig.

Grönt bajs orsakas oftast av att man sväljer mycket luft, det är inte farligt.

Det kan vara klokt att skydda ett 2 månaders barn från alltför mycket kontakt med andra människor och inte minst små barn, särskilt i förkylningstider, fram till kanske 4 månaders ålder.

Mats Aili, barnläkare