Fler tandborsttips!

”En ’kompisborste’ i form av en docka som också får sina tänder borstade är en bra idé. Vår dotter får hjälpa till med att borsta dockans tänder, även när dockan trilskar och inte vill ha sina tänder borstade. Just en handdocka som kan gapa och stänga munnen är bra.”
Catarina Bengtsson, Söderhamn

Samma tips har Helena Engvall i Oskarström:

”Det går att göra kul grimaser med dockan och man kan tydligt visa var man borstar. Dessutom kan barnet självt öva på att borsta på dockan. En del dockor äter även tandborstar, vilket är väldigt roligt…”

”Tänk om det kunde finnas tandborstar som har inbyggd musik för barn.”
Abdirisak Jibe, Angered

”Inget tips men en önskan till tandborsttillverkarna: en talande tandborste! Man trycker in en knapp när tandborstningen startas och efter två minuter spelas orden ’Tack, det gjorde du bra’ upp. Kanske med ett skaft som återanvänds.”
Eva Svensson, Bollnäs

Spännande idé! Kanske kan meningen efteråt varieras, och kanske kan man spela in egna ord?!
Redaktionen

”Vi passar på att träna på ljud och bokstäver. Till exmpel ’aaa’ (gapa stort), ’iii’ (framtill).
Susanne Collin, Sandviken

”Mitt bästa tandborsttips är att sjunga en sång om tandtrollen.Vi sjunger Ett gammalt fult och elakt troll det var en gång (av Felix Körling) varje gång vi ska borsta tänderna. Barnen tycker det är jättekul och den äldre (två år) har lärt sig sången och sjunger den nu för sin lillasyster (ett år) när vi borstar tänderna på henne. Även mormor och farmor har lärt sig sången.”
Christina Olausson, Nacka

”Nu är vår dotter fyra år och det är inga problem med tandborstningen, men tidigare var det lite bökigt ibland. Det viktigaste är att göra det till något kul. Vi sa att munnen var full med tandtroll och att vi skulle borsta bort allihop. Till exempel ’Jag ser att prins John gömmer sig bakom tänderna här, nej nu springer han iväg, vi måste fånga honom… Å, nu fick jag honom. Men titta, Sir Väs slingrar omkring där uppe…’ Vi använde figurerna ur Robin Hood då den var hennes favoritfilm men man kan ju använda sig av andra figurer. Hon tyckte att det var kul och hjälpte till att komma på fler historier och figurer.”
Susanne Tellberg, Sundbyberg

”Vi leker att tandborsten gör olika ljud. Ett ljud för framtänderna där nere, ett annat för framtänderna där uppe. Ytterligare ett för tänderna där bak uppe, och så ett annat ljud för de där bak där nere. Fyra ljud! Vår son skrattar när han vet att ljudet kommer.”
Anna-Maria Alsand, Hässelby

”Berätta en äventyrssaga för barnet, som du kan hitta på själv. Till exempel ’Det var en gång en liten flicka som skulle städa i sitt hus. Då tog hon fram borsten (visa tandborsten) och tandkrämen (visa tandkrämen). Sedan klämde hon ut lite på borsten så att det skulle lukta riktigt gott (barnet får lukta på tandborsten – aahh) sedan öppnade flickan dörren (barnet ska gapa) och så började hon städa på övervåningen. Hon gick allra längst in i det mörkaste rummet och började skura på golvet och ända ut till hallen (som är framtänderna, du borstar tuggytorna på tänderna i överkäken på högersidan). Sedan putsasde hon fönstret i rummet (du borstar utsidan av tänderna i överkäken) och sedan skurade hon väggarna för någon hade råkat kleta …(du borstar högra insidan i överkäken, nämn någonting som flickan har ätit) på väggen. Se så fint det blev! Ska vi skölja eller spotta? Fortsätt så med andra rummet i övervåningen = vänstersidan och gör likadant med ’undervåningen’, avsluta med att ’skaka mattan’ = sträcka ut tungan och skaka den och sedan stänga dörren.”
Kristina Asplund, Arvika

”Gör det till en lek när det behövs. Ibland låtsas vi att vår son Kalle är en dinosaurie som ska få sina tänder borstade.”
Camilla Sjöö, Markaryd

”Jag borstar Selmas tänder och frågar: ’vad säger kossan?’ och tar ut tandborsten ur hennes mun. Selma svarar ’muuu’. Jag borstar lite till och frågar: ’vad säger katten?’. Fråga vidare om grisen, hönan och hunden. Om vi har glömt något djur blir vi genast påminda och måste borsta lite till…”
Mattias Karlsson, Varberg

”Jag spelar Mora Träsks låt Tigerjakt. Då gapar min flicka stort så att jag kan komma åt alla tänderna i munnen.”
Julia Skyttberg, Domsjö

”Vi leker en tandborstlek med vår treåring. Den vuxne letar tandtroll i munnen och tillsammans fantiserar vi hur de ser ut. ’Titta, där kommer ett tandtroll med grönt hår. Han åker på en rosa moped med gula prickar på… Där sitter en… Om du gapar lite större kan jag se vad det är. Jo, titta! En grön katt. Nu borstar vi bort dem så att de inte bygger hus i tanden…”
Maria Modin Pålsson, Bromma

”En fin tandborste och en fin tandkrämstub gör det roligare. Vi låter Emmy, fyra år, själv välja. Och – hon kan få välja om hon vill borsta tänderna före eller efter hon går på toa. Då får hon på sätt och vis vara med och bestämma…”
Familjen Löfgren, Alingsås

”När jag borstar min treårings tänder letar vi efter allt hon ätit under dagen. Till exempel ’oj, där var lite välling och där hade vi pannkakan och där sitter tandtrollet och gungar på makaronen…”
Louise Rostedt, Lindome

”Använd samma rutin varje dag, exempelvis efter att barnet tagit på pyjamasen.”
Annika Karlsson, Kalmar

”Använd en äggklocka som ringer efter två minuter.”
Lotta Sundin, Hällefors

”Välj bland alla roliga tandborstar och byt dem ofta.”
Helena Flodén, Lidköping

”Låt barnet borsta dina tänder medan du borstar barnets – det stärker barnets självkänsla. Avsluta med att ni båda borstar själva, då barnet får träna på sin egen borstning.”
Kristina Magnusson, Gammelstad

…och ett tips som fungerade mindre bra:

”En kväll testade vi att fråga om vår dotter verkligen ville ha sådana tänder som pappa har – en del lagningar – vilket alltså skulle bli konsekvensen om hon inte borstade. Men det var ingen bra idé. ’Jag vill ha så’, sa hon. Hon tyckte att amalgamet glittrade tjusigt.”
Malin Wikström, Brålanda