Fler kontaktade Bris i sommar

Konflikter är vanligaste orsaken till Bris-samtal.

Sommaren ses ofta som en härlig period med ledighet och familjemys. Men så är det inte för alla.

De samtal som Bris tar emot sommartid kretsar ofta kring familjen – om konflikter hemma och om föräldrar som dricker. Och i sommar har fler barn som är extra utsatta kontaktat Bris än förra sommaren.

– De har föräldrar som sviker på olika sätt, som missbrukar eller är psykiskt sjuka, säger Eva Waltré, chef för Bris stödverksamhet, till Svenska Dagbladet.

Skolan utgör för många barn ett andningshål. På sommaren försvinner den struktur och trygghet som skolan kan ge, och därmed också möjligheten att prata med kurator eller skolsköterska.

– I sökandet efter en annan vuxen att prata med vänder sig barnen till Bris i större utsträckning, säger Charlott Davidsson, Bris-ombud i Bris region Nord och citerar ur ett mejl som en 13-årig flicka har skrivit:

”Hej, mina föräldrar bråkar och är fulla. Ibland slåss de. Jag är alltid ledsen och behöver hjälp, men vet inte vad jag ska göra. Jag vill berätta för någon, men vågar inet. Kan ni hjälpa mig, jag är så rädd.”

Bris anser att kommunerna bör ta ansvar för de utsatta barnen även under sommaren, till exempel genom att hålla fritidsgårdarna öppna.

Källa: Svenska Dagbladet och Bris hemsida

Läs mer