Att fånga tandtroll… 20 läsartips om att borsta tänderna på barn

Hur gör man tandborstningen roligare? frågade vi er läsare. Här är 20 av era idéer på hur man kan jaga tandtroll tillsammans med sitt barn.

Läs också: Första tänderna – sköt om dem rätt

 1. ”Vänj barnet vid tandborste tidigt. Min dotter, 4,5 månader, ligger på skötbordet med sin tandborste i handen och jag står framför henne och borstar mina. Hon ser och härmar.”
  Lena Karlsson, Oskarshamn
 2. ”Min son på 2 år tycker inte om att borsta tänderna. Vi har kommit på att om vi ropar in hunden på toaletten, så att hunden tittar på när han borstar, så går det jättebra. Han vill visa henne hur duktig han är.”
  Erika Bengtsson, Grimslöv
 3. ”Vi har gjort ett litet hål i vår tjejs ena favoritnalles tass som vi trär tandborsten igenom. Kvällens/morgonens händelser bestäms av vår dotters humör och leklust. Är hon ledsen, är nallen ledsen och är hon glad är han glad etcetera.”
  Maja Nylén, Åmål
 4. ”Ett litet knep är att använda en liten ficklampa att lysa på tänderna med samtidigt som man borstar. Det ser roligt ut i spegeln och barnet blir delaktigt i att jaga bort tandtrollen.”
  Cecilia Holmqvist, Norrköping
 5. ”Vi har satt upp speglar i vår 1,5-årings höjd. Då kan hon stå och gapa och se sig själv. Hon håller i en egen liten tandborste samtidigt som vi använder en.”
  Paulina Rosén Mårtensson
 6. ”Om ditt barn har en älsklingslåt, kan man sätta på den och låta barnet borsta tänderna lika länge som låten pågår. Det ger barnet förståelse för hur länge det är bra att borsta tänderna. När barnet tröttnat på en låt, kan man välja en ny.”
  Anette Cederholm, Landvetter
 7. ”Sjung en sång. Till exempel den här, med melodi ’Var är tummen?’:Var är tandtrollet? Var är tandtrollet? Där är du, Där är du, Nu så kommer tandborsten, Nu så kommer tandborsten, Och tar dig, Och tar dig.”
  Jannica Frid, Tyresö
 8. ”Vår son gillar inte att borsta tänderna, men sedan vi köpte vi en liten pall som han kan stå på vid tvättstället går det bättre.”
  Björn Olovsson, Väckelsång
 9. ”En eltandborste för barn slår allt. Lek att tandborsten är en superhjälte som ska in och rädda munnen från alla hemska tandtroll.”
  Christian Gryth
 10. ”Med hjälp av en tandborste med motiv på, spelar vi en kort teater. Det fångar barnets uppmärksamhet. Vi använder ibland två tandborstar som ’pratar’ med varandra.”
  Ida Olsson, Fjälkinge
 11. ”När det ska gapas stort ber vi om en ’flodhäst’. När vi vill att barnet ska bita ihop så ber vi om en ’tiger’. ’Morra som en tiger’ och ’gapa som en flodhäst’.”
  Rainer Paakkinnen, Fårbo
 12. ”Använd tandborstar som blinkar och släck ner i badrummet före tandborstningen. Det blir en mer spännande början!”
  Anne Fahlborg, Falkenberg
 13. ”Lägg små saker, som klistermärken, magneter och liknande, i en ask. När barnet borstat tänderna ’belönas’ det med en sak ur asken.”
  Joakim Hvit, Bollebygd
 14. ”Uppmana barnet att visa hur man ’gapar som ett lejon’, ’visar tänderna som en haj’. Och så vidare.”
  AnnaMaria Olsson, Uppsala
 15. ”Man kan leka ’gissa tandkrämen’ där man, utan att barnet ser, väljer en av tandkrämssorterna. Man kan också tävla om vem som får mest lödder i sin mun.”
  Fanny Bäck, Karleby, Finland
 16. ”När min systerson var liten bad jag honom att titta noga på ’skummet’ som han spottade ut. När bubblorna rörde sig sa jag att det var tandtrollen som han hade borstat bort och spottat ut.”
  Sanna Grip, Halmstad
 17. ”För att få tänderna borstade på vår treåriga lilla prinsessa brukar vi sjunga Bä, bä vita lamm. Lika länge som sången varar, varar tandborstningen.”
  Josefin Fållsten, Örebro
 18. ”Om barnet vägrar kan man vara lite listig och erbjuda barnet att få påverka situationen själv lite grann: jag säger lugnt med ett leende: ska vi börja borsta där uppe eller där nere?”
  Boa Kahrle, Linköping
 19. ”Döp de olika partierna av barnets tänder, till exempel kan tuggtänderna få heta ’tjockiständer’.”
  Amanda Iljazovic
 20. ”Ge barnet ett timglas så ser han/hon när tandborstningen är klar.”
  Linnéa Almlöf, Kista

Läs också: Borsta tänder på barn – så gör man

FRI TILLGÅNG TILL ALLT PÅ VIFÖRÄLDRAR.SE

Las mer och bli medlem_knapp

Lär dig mer om vad barn behöver för att må bra!

Genom att klicka på "prenumerera" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.