Ett krossat ägg ger Rebecca andnöd

Rebecca har allergi. Hon är som vilken 3-åring som helst – förutom att hon och hennes föräldrar måste hålla koll på vad hon får i sig.

Rebeccas allergier visade sig redan när hon var någon månad gammal genom utslag, diarréer och att hon ”skrek något fruktansvärt”. Det var födoämnen som gick över i mammas bröstmjölk hon reagerade på.

– Bvc sa ”kolik och hormonutslag”, berättar mamma Helene.
Men diarrérna tilltog, ibland tillsammans med hög feber. När Rebecca var nio månader gammal blev de inlagda efter ett antal besök på akuten. Och Helene slutade amma i samma veva.

Första åtgärden var att utesluta komjölk, vilket gav en stor förbättring, men Rebecca var fortfarande inte helt bra. Så de fick pröva sig fram. Rebecca fick äta komjölksfri ersättning och under tiden testade familjen ett livsmedel i taget under en vecka. Om hon inte reagerade lades ett nytt livsmedel på listan över ”tillåten” mat:

Det visade sig att Rebecca inte tålde mjölk, soja, havre, ägg, citrusfrukter, äppelskal, ärtor, bönor, vindruvor och citronsyra som finns i många livsmedel, ofta kallat E330.

– Vi undrade varför Rebecca ibland reagerade med nässelutslag på en del udda saker, tills vi förstod att det var citronsyran, som kan finnas i ketchup, sylt och pepparkakor.

Vår uppfattning är att den oftare ingår i billigare alternativ än välkända, klassiska varumärken som verkar ha renare ingredienser.

Håkan, som oftast är den som lagar maten hemma hos familjen, lagar specialkost, som ser ut som de andras mat till Rebecca.

Allergisk mot ägg

Ägg kan de aldrig använda eftersom Rebecca är kraftigt allergisk mot just ägg.

– För mig var svåra allergier inte helt främmande, säger Håkan. Jag har mött barn på mitt arbete som varit lika känsliga, och av det lär man sig oerhört mycket. Jag hade aldrig kunnat gissa att det gick att baka sockerkaka eller göra pannkakor  utan ägg, men det går. Recept finns på allergimat.com, sedan får man improvisera och testa sig fram.

– Rebecca kan inte ens vara i samma rum som ett rått ägg, för då blir hon röd i ögonen och får svårt att andas, förklarar Helene.

Helene och Håkan menar att man klarar det man måste. Att det inte är så jobbigt med allergier som andra kan tro. De tar med sig särskilt fikabröd till Rebecka när de ska bort, och har alltid med necessären med akutmediciner om Rebecca skulle råka få i sig ägg.

– Att handla mat tar lång tid, konstaterar de. Vi måste läsa vilka ingredienser som ingår i produkter vi inte känner igen. Mardrömmen vore att någon tappat en äggkartong i golvet i matbutiken. Då är det bara att ta Rebecca under armen och rusa ut.

Rebecca började på förskolan i höstas men har slutat eftersom hon var sjuk så ofta. Hon ska börja om ett år igen, just nu får hon vara hemma med mamma som är långtidssjukskriven.

Rebecca själv är väl medveten om sina allergier och äter aldrig något nytt utan att fråga sina föräldrar: ”Tål jag det här?” I övrigt är Rebecca som vilken treåring som helst, enligt sina föräldrar: Pigg, glad – och trotsig.