Elliott kliar sig hela nätterna

Elliott, 9 månader, har kliande eksem som håller honom och föräldrarna vakna på nätterna. På Sachsska Barnsjukhusets eksemskola får de hjälp.

Det började med ett litet märke vid ena axeln som blev till en rund, röd ring som kliade. Nu har Elliott, 9 månader, flera ilsket röda fläckar på kroppen. Därför har hans mamma Cecilia fått en remiss till en eksemskola på Sachsska Barnsjukhuset i Stockholm.

– Får jag känna på dig Elliott? frågar barnsjuksköterskan Annette Gromell.

Tillsammans med sin kollega Susanne Lundin ger hon familjer tips och råd om hur man tar hand om barnets hud.
Annette konstaterar snabbt att det är så kallat nummulärt eksem (upphöjda, väl avgränsade fläckar) som Elliott har. Det påminner om psoriasis men är atopiskt eksem, som ofta kan bero på ärftliga faktorer.

– Elliotts pappa Eric har pollenallergi, bekräftar Celicia.

Kortisonkräm

Eftersom eksemen är ilskna och besvärliga för Elliott kallar Annette in en barnläkare. Doktor Natalia Ballardini säger att det sällan är födoämnen som orsakar den här typen av eksem, men att de för säkerhets skull ska ta ett pricktest för att se om han reagerar på mjölk, ägg eller fisk. Sedan ordinerar hon en stark kortisonkräm.

De flesta barn med eksem är besvärsfria när de börjar skolan. Men barn som haft atopiskt eksem kan få tillbaka sina besvär senare i livet, eller få andra symtom som hösnuva eller pälsdjursallergi.

­– Det är vad man kallar den atopiska marschen förklarar Annette Gromell. Men vi vet inte i förväg vilka barn som kommer att bli helt fria från sina eksem, vilka som kommer att få tillbaka dem, eller vilka som utvecklar andra besvär som astma eller allergi.

Besvärlig klåda

Jobbigast med att ha eksem är klådan.

– Vi klipper naglarna på Elliott hela tiden för att han inte ska riva sönder sig, säger mamma Cecilia. Vi har även testat vantar på nätterna med det har inte fungerat.

Medan Elliott blir undersökt roar han sig med att bita på en socka.

– Vi har undrat vad som pågår när Elliott varit vaken så mycket på nätterna. säger Cecilia. Han ligger och ålar sig i sängen för att det kliar på ryggen. Och så vill han amma hela tiden, det är skönt att veta att hans oro beror på eksemen.

Annette Gromell menar att eksem kan vara en sjukdom som man rycker lite på axlarna åt, det är ju ingen farlig åkomma. Men, påpekar hon, barn med eksem upplever sig ha en sämre livskvalitet:

– Det är oerhört pressande med klådan, förklarar Annette Gromell. Barn i skola och förskola orkar inte riktigt hänga med eftersom de inte får tillräckligt med djupsömn när de hela tiden vaknar och måste klia sig. Sedan kan eksemen ha betydelse för utseendet, särskilt om de sitter synligt, som i ansiktet eller på händerna. Kompisarna vill kanske inte hålla i handen på utflykter och annat då eftersom de tycker att eksemen ser otäcka ut. Därför måste vi  hjälpa de här barnen.

Pricktest kan visa om barnet är allergiskt

Ett så kallat pricktest kan visa om barnet är allergiskt och alltså reagerar med allergi-antikroppar, IgE, på till exempel ett födoämne.

Sköterskan börjar med att lägga två kontrolldroppar på barnets arm. Den ena droppen innehåller histamin, som barnet ska reagera på för att man ska veta att testet gjorts på rätt sätt, medan den andra droppen inte ska ge någon reaktion.

Därefter läggs små droppar med ämnena som ska testas på armen. Det kan vara till exempel protein från ägg, fisk och mjölk. När dropparna är på plats görs ett litet stick i huden i varje droppe, för att allergenet ska komma in under huden.

Efter femton minuter kan man se om Elliott har reagerat med röda prickar på något av de födoämnen han allergitestats för. Men pricktestet tyder inte på någon allergi.

Mer om eksem

  • Kliande eksem och torr och röd hud kan vara tecken på atopiska eksem, som kan innebära en medfödd benägenhet att utveckla allergi.
  • Små barns eksem sitter ofta på armarnas och benens sträcksidor, alltså på framsidorna, och/eller på kinderna.
    Böjveckseksem, alltså eksem i arm- och knäveck, kommer senare, vid 3 års ålder ungefär.
  • Har man haft eksem som barn löper man större risk än andra att utveckla handeksem längre fram i livet, något som man bör tänka på när man ska välja yrke.
  • De flesta barn blir bättre från sina eksem i skolåldern.

Källa: Annette Gromell, barnsjuksköterska