”Efter fjärde behandlingen fick jag en ny pojke”

Akupunktur mot kolik, hjälper det? Vi besöker en mottagning och pratar med föräldrar och sjuksköterskor.

Klockan är halv tio och inne på mottagningen i Stenungsund är det full fart. Spädbarnsföräldrar med små knyten på allt från tre, fyra veckor till några månaders ålder avlöser varandra. Alla har de en sak gemensamt – bebisar som skrikit av smärta timmar i sträck.

Madelene Gullvén klappar sin tre månader gamla son Johannes i rumpan medan Marianne Reinthal sätter en tunn nål mellan tumme och pekfinger på hans lilla hand. Johannes reagerar knappt och tittar lite frånvarande på Marianne, ända tills fotografen Per blir för närgången med kameran och Johannes förskräckt börjar gråta.

– Oj då, det blev nog lite mycket för honom, säger mamma Madelene. Det här är första gången han gråter när vi är här – vi får nog vänja oss lite vid alla människor.

Någon minut senare är Johannes glad igen och andra handen får sig ett stick. Den här gången är han alldeles lugn och en halv minut senare är det klart – för gott – hoppas både mamma och Marianne.

I dag var det sjätte gången Johannes fick akupunktur och eftersom han svarat bra på behandlingen ska det inte behövas fler.

– Jag är så glad att jag tog med mig Johannes hit, säger mamma Madelene lyckligt. Det märktes stor skillnad redan efter första behandlingen och efter den fjärde behandlingen hade jag fått en helt ny pojke! Jag ångrar bara att jag inte gick hit tidigare.

Olika besked på sjukhus

Då hade hon, liksom de flesta föräldrar med barn som har spädbarnskolik, fått Minifomdroppar, tips om kolikmassage och rådet att ”hålla ut”, eftersom kolik oftast går över efter 3 månaders ålder. Men efter en kort förbättring vid dryga 2 månaders ålder blev Johannes sämre igen och det var då hon valde att prova akupunktur.

Nästa par i väntrummet, Marie Wiksten och Peter Fernaeus med sonen Sigge, åtta veckor, stod inte heller ut med att se sonen ha ont.

– Ibland har Sigge gråtit större delen av dagen och man märker att han har jätteont, säger pappa Peter och tittar på sin för tillfället sovande son.

– Han skriker, grimaserar och drar ihop hela kroppen. Det är hemskt att se och att inget kunna göra.

Sigge är född fem veckor för tidigt och har sedan födseln haft problem med förstoppning. Otaliga gånger har han varit på sjukhus och fått lavemang, blivit ordinerad messmör, olja och olika modersmjölkersättningar för att dämpa problemen.

– Varenda gång har vi fått olika besked och man vet ju till slut inte vad man ska tro, säger Peter. Vi vet ju inte hur det ska vara och det är jobbigt att aldrig få några raka besked.

Visserligen blev Sigge tillfälligt hjälpt av både lavemang och messmör men koliken har hela tiden återkommit och till slut tog hans föräldrar kontakt med Marianne Reinthal. Sigge har blivit mycket bättre under den dryga vecka han har fått akupunktur. Om det beror på att han inte längre får ersättning med komjölk eller om det är nålarna som ger effekt vågar Peter och Marie inte säga, men Sigge har förändrats.

– Han är mycket lugnare, fokuserar mer och kommunicerar plötsligt med oss, säger pappa Peter och ler stort. Det är helt fantastiskt!

5 tips som kan hjälpa

Om barnet verkar lida av kolik ska man kontakta sin bvc-mottagning för råd, stöd – och diagnos. Det är viktigt att utesluta andra åkommor som kan ge liknande symtom, som till exempel öroninflammation, födoämnesallergi eller någon infektion, innan man provar något av de självhjälpsråd som brukar ges mot kolik.

Följande tips finns på vardguiden.se

  • Den som ammar kan prova att under en vecka utesluta livsmedel med komjölk ur den egna kosten för att se om det blir bättre. Koliken kan nämligen bero på att barnet är överkänsligt mot komjölk. Om barnet flaskmatas: Rådgör med läkaren på bvc om det är värt att prova komjölksfri ersättning. Då kan han eller hon skriva ut ett recept på detta.
  • Troligen finns en koppling mellan mängden mat som barnet får i sig och kolik, rådgör med bvc om hur mycket just din bebis behöver för att äta lagom, och inte för mycket eller för lite.
  • Kolik hänger ofta ihop med gasbildning i tarmarna, därför är det bra att barnet rapar ordentligt efter varje måltid.
  • När barnet äter är det viktigt att det ligger rätt vid bröstet och har hela bröstvårtan i munnen så att det inte sväljer för mycket luft.
  • Lugn och ro mår vi alla bra av – även en liten bebis, kanske särskilt om det gör ont i magen på grund av kolik. Prova gärna att vagga barnet och sjunga för det. Att få hänga på mammas eller pappas bröst i en bärsele brukar också ha en lugnande effekt.

Tillåtet som forskning

Enligt svensk lag får man inte utan legitimation från Socialstyrelsen ge barn under 8 år akupunktur eller annan alternativ behandling. Om man, med legitimation, ska genomföra alternativa behandlingar på barn under åtta år kan det endast ske som ett forskningsprojekt.

– Enligt lagen ska man behandla i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet. Det finns inte något godkänt eller inte godkänt utan det är helt enkelt kunskapsnivån i vårt forskarsamhälle som avgör om en behandlingsmetod kan användas eller inte, säger Anna-Karin Gullberg, utredare på Socialstyrelsen.

– Därför är det viktigt att de studier som görs sker enligt vedertagna forskningsmetoder och presenteras i rätt forum. När det gäller akupunktur mot spädbarnskolik finns det ännu inte tillräckligt mycket publicerat. Vet vi bara mer så kan behandlingsmetoden komma att användas som en vedertagen metod av legitimerad personal.

Marianne Reinthal genomförde 1999– 2000, med tillstånd från Etiska Kommittén, en blindstudie på fyrtio barn där hälften fick och hälften inte fick akupunktur mot spädbarnskolik.

Studien visade tydligt positivt resultat av akupunkturbehandlingarna och gav henne därmed möjlighet att fortsätta behandla och samla vidare statistik. I dag har Marianne Reinthal behandlat och samlat underlag från nära 1000 spädbarn.

– Jag har ett gediget underlag kring barnens symtom och uppträdande både före och efter behandlingarna hos mig. Så snart jag får tid kommer jag att sammanställa materialet statistiskt, säger hon. Mitt mål är att få utbilda bvc-personal och få akupunktur allmänt godkänd.

Men då måste alltså fler studier göras och det är på gång.

Kajsa Landgren, också hon legitimerad sjuksköterska och akupunktör, är doktorand vid universitetet i Lund, där hon håller på med två studier i ämnet. I den ena mäter hon effekten av akupunktur på spädbarnskolik. 80 barn, varav hälften får akupunkturbehandling, ingår i blindstudien som förhoppningsvis är klar för publicering om ett år. Den andra studien är intervjuer med föräldrar till kolikbarn.

– Föräldrarna beskriver sin upplevelse av att ha ett kolikbarn, säger Kajsa Landgren. Målet är att de ska få ett bättre bemötande genom att ge personal på bland annat bvc större förståelse för hur det är att ha en bebis som skriker otröstligt, timme efter timme.

Om akupunkturstudien visar att akupunktur förkortar skrikperioderna utan biverkningar, kan det bidra till att behandlingsmetoden i framtiden kan erbjudas fler barn.

Läs också: 

Kolik – vad hjälper när bebisen bara skriker? Barnläkaren har kollat forskningen

Nyfödda bebisar: Skrik, kolik och tröst

Lär dig mer om vad barn behöver för att må bra!

Genom att klicka på "prenumerera" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.