Bvc har inte tid att lyssna

De har inte tid att lyssna på bvc

Fråga

Jag har ett, tror jag, ovanligt problem.

Min son på tre månader är pigg, frisk och utvecklats fint. Jag är 20 år och det är mitt första barn, det gör att jag inte har något att jämföra med när det gäller hälsa för små barn, oavsett hur mycket jag läser om det. Jag känner att jag inte vet när det är allvarligt nog att gå till läkaren och att bvc-sköterskorna aldrig riktigt har tid för att verkligen lyssna på mina frågor.

När jag inte står på mig och tvingar dem att kolla upp mina ”orosmoment”, känner jag mig mesig och otillräcklig som mamma, och som om jag sviker min son. Om jag står på mig, känner jag mig som en nojig höna som skriker ”varg”.

Jag har varit hos läkaren en gång när sonen han hade hosta och de varnade för RS-virus. Jag blev försäkrad om att det inte var någon fara, men var ändå orolig några veckor, utan att ta upp saken igen.

Jag kan inte ändra på hur bvc-sköterskorna eller läkaren är, om de är stressade finns det inte mycket jag kan göra. De är väldigt trevliga och kompetenta.

Hur ska jag göra för att känna mig mer säker gentemot dem?

Det här är ett ganska viktigt område som jag kommer att vara tvungen att ta ställning till. Jag kan inte svika mitt barn och kanske utsätta honom för fara bara för att jag inte känner mig säker nog!

Snälla ge mig något tips så att jag kan vara den mamma min son förtjänar.

Veronika

Svar

Först och främst: Du är ingen nojig höna, oavsett vilka frågor och funderingar du har. Tvärtom verkar du vara en mycket omtänksam och empatisk mamma som verkligen har din lille pojkes välbefinnande i fokus.

Självklart blir du orolig när du märker att han inte mår bra och så ska det vara. Han är ju en värnlös liten varelse, helt beroende av din omvårdnad. Det finns ingen gradering eller värdering när det gäller oro för sitt lilla barn. Din känsla ska du lita på och dina frågor måste tas på allvar.

Om du tycker att du inte får tillräckligt stöd på bvc, måste du kanske bli tydligare och kräva mer. Det hör till bvc-sjuksköterskans arbete att lyssna, ”trygga” och stödja. Du kan också be att få tala med den psykolog som finns knuten till varje barnavårdscentral.

Du beskriver din pojke som frisk, pigg och välutvecklad. Det visar ju att du är en kompetent och lyhörd mamma med förmåga att tillfredsställa hans behov och tolka hans signaler.

Att bli mamma för första gången är för de flesta en omtumlande upp­levelse och många tankar och känslor dyker upp. Du är absolut inte ensam om att känna dig otillräcklig och osäker. Det är klokt att be din bvc-sköterska om hjälp när du behöver, så att inte oron hindrar dig från att njuta av din lille son.

Marianne Rydin, sjuksköterska på bvc