Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Borsta tänder på barn – hur gör man?

Att borsta tänderna på sitt barn kan bli en daglig kamp – men det måste inte vara så. Tandläkaren Gunilla Klingberg svarar på några vanliga frågor.

Att få in bra tandborstvanor är viktigt.
Att få in bra tandborstvanor är viktigt. Foto: colourbox

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

1. När ska man börja borsta tänderna på barn?

– Man ska börja borsta tänderna när den första tanden börjar titta upp, säger Gunilla Klingberg, professor i barn- och ungdomstandvård vid Malmö högskola. Oftast kommer en framtand i under­käken fram någon gång mellan 6 och 10 månaders ålder. Barnet får normalt 20 mjölktänder och det kan dröja till runt 3-årsåldern innan den sista mjölktanden kommer fram.

2. Hur ska man börja borsta tänderna?

– Börja med att leka fram det så att barnet vänjer sig vid att ha tandborsten i munnen. När barnet accepterar borsten kan du direkt göra det till en vana att försiktigt borsta tänderna med vanligt vatten. Det finns särskilt mjuka borstar för de första tänderna. Samtidigt som man borstar kan man också inspektera i munnen. Det är ett bra sätt att se när nya tänder kommer.

3. Hur ofta ska man borsta barnets tänder?

– Det bästa är att tidigt få in vanan att borsta morgon och kväll.

4. Hur borstar man barns tänder bäst?

– Det är alltid viktigt att man är försiktig och inte går mot slemhinnorna med borsten, då kan det göra ont och då vill inte barnet mer. Lek in tandborsten till att börja med. Ta lite, lite vatten på den. Låt barnet ligga på skötbordet. När barnet kan sitta kan hen sitta i ditt knä. Från 4-5-årsåldern kan ­barnet stå upp när du borstar. Kom ihåg att borsta alla tandens sidor – utsida, insida och tuggyta. Stå aldrig framför barnet när du borstar, då har du inte kontroll. Om ­barnet rör huvudet kan borsten hamna fel. Tänk på att alltid stabilisera huvudet – luta barnet mot din kropp. Stötta och håll om huvudet, lyft läppen och kinden för att komma åt. Vila den hand du håller borsten med mot barnets haka eller kind så att greppet blir stadigt och stabilt.

5. Är det viktigt att borsta mjölktänderna – barnet ska ju ändå tappa dem?

– Barnet behöver sina mjölktänder för att kunna tugga och äta. Varje mjölktand ska så småningom ersättas av en permanent tand som utvecklas under mjölktanden i käk­benet. Skulle barnet bli av med en mjölktand för tidigt leder det till att käkbenet på just den platsen blir lite tunnare. Andra tänder kan komma att flytta sig. Den ­permanenta tanden får då mindre utrymme och kan ha svårare att få tillräckligt med plats för att komma upp.

6. När kommer barnets permanenta tänderna?

– Ofta börjar de dyka upp runt 6 års ­ålder. Då kan man märka att mjölktänderna börjar bli lösa – men precis som med mjölktänderna är en del barn lite tidigare och andra lite senare. Det vanligaste är att det startar med framtänderna i underkäken. Ungefär samtidigt kommer den första ­permanenta, stora kindtanden, den vi kallar sexårstanden. Den kommer bakom den bakersta mjölktanden, oftast först i underkäken, sedan i överkäken. Sexårstanden är den tand som flest får hål i, eftersom den inte syns så lätt bakom alla mjölktänder. Därför är det viktigt att hålla utkik efter den när man borstar barnets tänder. Sexårs­tanden har ofta mycket gropar och fåror och kan vara svår att hålla ren. Därför är det viktigt att barnet får hjälp av en förälder med tandborstningen. Ibland lägger man en speciell plast i sexårstandens gropar och fåror för att förhindra att det blir hål. Det kan man prata med tandläkaren om.

7. Vilken tandborste ska man ha till barn?

– Man ska alltid försöka använda en mjuk borste, för det minsta barnet en extramjuk. Gärna en borste med litet borsthuvud – och det brukar barntandborstar ha.

8. Kan små barn använda eltandborstar?

– Innan alla tänder har kommit fram är det ofta svårare att borsta. En eltandborste är ganska stor i den lilla munnen och där tänderna ännu inte har kommit igenom finns mycket slemhinna och tandkött som är i vägen för tandborsten. Givetvis kan man använda en eltandborste om man är väldigt försiktig och om barnet accepterar den, men jag skulle nog vänta tills kindtänderna är framme (vilket brukar ske någon gång mellan drygt 1,5 och 2,5 års ålder, reds anm).

9. Hur länge ska tänderna borstas vid varje tillfälle?

– Man ska borsta tills det har blivit rent. Förutom matrester ska man ta bort alla beläggningar som kan finnas på tänderna. Se särskilt efter vid tandköttskanten på utsidan mot kinden och läppen men också på tandens insida mot tunga och gom. När alla mjölktänder är framme behöver man ungefär två minuter för tandborstningen.

10. Vad gör man om barnet gråter och kniper ihop munnen när man ska borsta?

– Då kanske det har gjort ont. Man kanske har missat att stabilisera huvudet och gått emot till exempel kinden. Eller så kan barnet ha ont av något i munnen. Men tandborstning bör vara precis lika naturlig och självklar som all annan hygien. Det är inte alltid barnet vill tvätta sig eller duscha, men det löser man ju. På samma sätt ska man hantera tandborstningen. Tycker man att tvätta kropp och hår är viktigt gäller samma för tänderna. Men man kan inte borsta genom att tvinga barnet att gapa.

11. Kan man borsta tänderna någon annanstans än i badrummet?

– Det är absolut förbjudet att leka med tandborsten i munnen eller att springa runt och borsta, man kan göra sig väldigt illa om man ramlar. Lär barnet tidigt att man borstar tänderna i badrummet, gärna framför ­spegeln så att man ser vad man gör.

12. Ska små barn ha tandkräm?

– Man kan börja med tandkräm så fort barnet accepterar tandborstningen. Många tandkrämer smakar starkt, därför kan det vara bra att börja med en mild barn­tandkräm. I början ska man bara ha ett litet ­utstryk på tandborsten, alltså inte någon klick eller sträng, bara pyttelite smet. Ibland gillar inte barn när det löddrar. En del tandkrämer löddrar mindre, de innehåller inte natriumlaurylsulfat. Det finns också helt smakfria tandkrämer som ­apoteket kan ta hem om smak är jättesvårt för barnet. När kindtänderna kommer fram ska tandkrämsanvändning vara etablerad. Då kan man lägga lika mycket tandkräm som barnets lillfingernagel på borsten. När barnet kommer upp i 6-årsåldern kan man använda tandkräm på samma sätt som för vuxna. Då kan barnet spotta ut tandkrämen.

13. När ska barnet skölja tänderna med fluor?

– När tandläkaren eller tandhygienisten rekommenderar det, det vill säga när det kanske finns en förhöjd risk för karies. Att skölja kräver ganska god koordination och att man inte sväljer, därför är det sällan aktuellt innan skolstart.

14. Var blir det oftast hål i tänderna?

– Antingen i groparna på tuggytorna eller utmed tandköttskanten; när man blir äldre mellan tänderna.

15. När kan barn borsta sina tänder själva?

– När de har tillräckligt god finmotorik och uthållighet att borsta tills det är rent. Förr sa man att man kunde borsta själv när man kunde skriva skrivstil utan svårigheter, nu säger vi ofta att 10-årsåldern är lagom. Men givetvis kan de inte ta ansvar själva från en dag till en annan. De behöver få ta ett ökat ansvar successivt där den vuxne stöttar, genom att följa upp och ge hjälp med råd och instruktioner, men också genom att borsta rent.

16. Hur undviker man att barnet ska få hål i tänderna?

– Skippa småätande och söt dryck. Ät riktiga, näringsrika mål och vettiga ­mellanmål. Däremellan ska man låta ­tänderna vila. Drick bara vatten när du är törstig. Borsta tänderna med fluortandkräm morgon och kväll och gör det ordentligt. Och så ska man gå regelbundet till tandvården för ­undersökning och rådgivning.

Kan små barn använda eltandborste?
Kan små barn använda eltandborste? Foto: Shutterstock

Borsta tänderna på barn som vägrar – 5 tips

1. Borsta dina tänder samtidigt som ditt barn borstar sina.

2. Gör tandborstningen till en mattelektion och räkna tänder när ni borstar.

3. Hitta på lekar kring tandborstningen: Vem kan borsta längst? Göra roligast miner under tiden?

4. En del elbarntandborstar spelar musik under den rekommenderade borstningslängden. Det kan göra borstningen roligare.

5. Ladda ner en tandborstningsapp. I appen Disney Magic Timer hjälper till exempel kända Disneyfigurer till med borstningen.

Artikeln publicerades i december 2017.