Är det normalt att vara så sjuk?


Är det normalt att vara så sjuk?

Fråga

Min son är 6 månader och sedan han var 2 månader har han haft otur med sjukdomar.

Det började med att han blev täppt i näsan och det har han varit till och från sedan dess, nästan konstant.

Sedan fick han mer och mer prickar. Det började i ansiktet, men så kom det knottror på huvudet, i hårbotten och på den sida där han oftast låg och blev svettig. Vi trodde att det var värmeutslag och klädde honom svalt och sänkte temperaturen inne, men det blev bara värre.

Sedan blev han rejält förkyld med feber, hosta och slem. Det höll i sig en dryg vecka.

Så blev han frisk från förkylningen, men utslagen blev bara värre.

Jag ska tillägga att vi har hund och katt. Katten skaffade vi cirka en vecka innan utslagen började. Vi har allergier och astma på båda sidor i släkten.

Efter tre läkarbesök och tjat om allergitest fick vi remiss till barnkliniken. Då blev han kraftigt förkyld igen med hög feber, men den förkylningen satt bara i tre dagar.

Nu har de gjort pricktest på honom på barnkliniken, men det visade inget. De tog blodprov också och det svaret har vi inte fått än.

Är det verkligen vanligt att så små barn är så sjuka? Jag ammar och han får smakportioner av mat och han dricker även välling. Han är 70 cm lång och väger 8,5 kilo. Han kräks ofta men det är nog magmunnen som är omogen för han kräks mer och mer sällan nu.

Fortfarande är han oftast täppt och hostan är kvar. Snett bakom vänstra örat har han en knöl, på BVC sa de att det var en svullen lymfkörtel.

Kan vi lita på läkarna eller ska jag tjata mig till fler undersökningar?

Joels oroliga mamma

Svar

Alla dessa symtom kan vara helt oskyldiga och tillfälliga. I hans ålder är man ofta förkyld, särskilt om man är född på hösten och träffar många andra barn som kan vara smittbärare.

Många barn i hans ålder har också övergående, ospecifika hudutslag. Svullen lymfkörtel på halsen eller bakom örat är i allmänhet inte farligt, utan ett tecken på att barnet haft en luftvägsinfektion eller möjligen en hudinfektion.

Det som man annars kan fundera på om besvären fortsätter och snarast förvärras är just allergi, inte minst som ni har det i släkten. Jag tycker det är bra att du fått gjort en undersökning på barnkliniken med allergitest och blodprover för allergi.
Allergisk benägenhet i hans ålder är väldigt vanligt och brukar som tur är gradvis förbättras.

Dagens behandling är också betydligt effektivare, enklare att sköta och friare från biverkningar än förr, även om man ännu inte kommit fram till någon behandling som kan bota den allergiska benägenheten en gång för alla.

Mats Aili, barnläkare