Är det skadligt om han sitter?

Är det skadligt om han sitter?

Fråga

Jag har en son på fyra månader som börjar bli less på sin liggvagn. Han blir frustrerad då han ligger vaken i vagnen och inte ser vad som händer.

När jag läst på om vår sittvagn står det att den rekommenderas från sex månader, men jag funderar på om han kan sitta i den redan nu. Den går att tilta rätt kraftigt bakåt och den har fempunktsbälte, som en bilstol och han verkar sitta eller halvligga rätt skönt i den.

Som det är nu har jag varit tvungen att ta upp honom när vi är hemifrån och bära honom fem kilometer i sjal för att han blir så arg av att ligga.

Sitta eller ligga?

Svar

Visst kan du pröva sittvagn redan nu, men den bör, enligt min uppfattning, vara bakåtvänd. Det gäller alltså även läget i sittvagnen i den här åldern. En framåtvänd vagn när han är så liten skulle kunna innebära att han blir överstimulerad och får information och intryck som han inte kan hantera eller stänga ute. Många barn behöver ögonkontakt med sina föräldrar för att känna sig trygga och säkra.

Din lille son kan inte bli fysiskt skadad i till exempel ryggen av att halvsitta i vagnen utan att du märker att han inte har det bekvämt. Han visar ju så tydligt hur han trivs bäst och du verkar vara en lyhörd och omtänksam mamma.

Marianne Rydin