Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Allergi hos barn – det här ökar och minskar risken enligt ny studie

Hur man är född kan påverka risken att utveckla matallergier, enligt ny forskning. Barn som föds mycket för tidigt får mer sällan allergier än andra barn. Och barn som föds med kejsarsnitt blir oftare allergiska än barn som föds vaginalt. Detta visar en stor svensk studie. 

För tidigt födda barn får färre allergier, enligt ny studie.
För tidigt födda barn får färre allergier, enligt ny studie. Foto: Shutterstock

Barn som föds för tidigt (före vecka 32) har 26 procent lägre risk för att utveckla matallergier. Det visar en ny stor studie vid Örebro universitet och Karolinska institutet. I studien har man undersökt över en miljon barn födda i Sverige mellan 2001 och 2012.

Det här är ett resultat som förvånar forskarna något.

– Vi vet inte säkert varför risken är lägre för mycket för tidigt födda barn men det kan bero på vården de får, säger Niki Mitselou, som är barnläkare, doktorand vid Örebro universitet och studiens huvudförfattare, i ett pressmeddelande.

Forskarna bakom studien tror också att det kan bero på att man introducerar mat till prematura barn på ett annat sätt än andra barn.

Läs också: Barn och allergi – 13 frågor och svar

Barn som är födda med kejsarsnitt får oftare allergier

Studien visar också att barn som är födda med kejsarsnitt har högre risk (21 procent) att utveckla matallergier, jämfört med barn som är födda vaginalt. Det tror man har att göra med att barn som föds med kejsarsnitt får en annan bakterieflora än barn som föds vaginalt.

Tidigare studier har visat på liknande resultat. Men det här är den första stora nationella studien som visar på ett samband mellan allergi och hur barn föds. Studien publicerades nyligen i Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Läs också: Låt bebisen smaka på allt (och förebygg allergi)