Barnens Phuket

Phuket är precis som i resekatalogen, fast på riktigt.

Om man aldrig varit på Phuket är det lätt att föreställa sig överfulla stränder, turistfällor och billiga barer. Men bakom turiststråken finns ett paradis för barnfamiljer.

Fler och fler svenskar reser till Thailand, och de allra flesta väljer Phuket, Thailands största och mest kända ö. När jag frågar folk vad de gillar med Phuket blir svaret ofta det härliga vattnet och de fina stränderna.

Själv har jag bara varit en kväll i Patong på Phuket (på väg mot Khao Lak för tio år sedan) då jag upplevde det turistspäckade nattlivet. Så när jag kommer till Phuket har jag en del fördomar om att jag ska bli överfallen av strandförsäljare och knappt hitta ett ledigt sandkorn att lägga strandhandduken på. I stället upptäcker jag att Phuket är precis det som alla sagt – långsträckta sandstränder och turkosblått vatten, precis som i resekatalogen, fast på riktigt.

Vårt hotell ligger vid Bangtao beach, som ligger norr om Patong. En fantastisk åtta kilometer lång strand, som delvis är naturskyddsområde. Bangtao beach passar bra om det är lugnet man är ute efter, men sämre om man vill ha mer fart eller strandliv.

Jag träffar flera sällskap som har åkt hela släkten till Thailand, för att fira en 60-årsdag eller liknande. Förutom klimatet är det barnvänligt och billigt att leva här, vilket är en av förklaringarna till landets popularitet bland oss svenskar.

På min topplista står förutom stränderna och maten också massage, och det får man inte missa. Vid hotellen och längs stränderna finns gott om ställen som erbjuder thaimassage eller vanlig massage, manikyr och pedikyr till mycket bra priser. Även barn kan få massage, beställ en halvtimme för ditt barn och en timme för dig, lägg er på varsin bädd och bara njut.

Resa hit

Oavsett om man bokar resan via något av de större charterbolagen eller på egen hand snickrar ihop en resa, går det ändå åt 10 000–15 000 kr per vuxen för en Thailandssemester, sedan beror det förstås på hur gamla barnen är och hur länge man vill stanna.

Flygresan är en stor del av kostnaden. En del föredrar att leta billiga flygbiljetter och ordna boende separat, antingen via internet hemifrån eller på plats i Thailand, det kan ta tid men å andra sidan kan man ”fynda” billigare resor.

Ta reda på vilka rabatter det finns för barn, och tänk på att kolla flygtiderna. När man reser med små barn kan det vara skönt med direktflyg, eller åtminstone slippa mellanlandningar med långa väntetider. Det tar drygt tio timmar till Phuket med direktflyg.

Å andra sidan, när man väl är på plats är Thailand ett billigt land för oss svenskar att semestra i, vilket man också ska räkna in i den totala semesterkassan.

Boende

Det finns många hotell att välja mellan, och exempelvis både Ving och Fritidsresor har sina hotell med barnfamiljskoncept på Phuket, Ving kallar sitt Sunwing Resort Bangtao Beach Resort för sitt bästa familje­hotell i hela Thailand, Fritidsresor har Blue Village Merlin Beach Resort på Tri Trang beach.

Ett tips är att först välja några stränder man kan tänka sig att bo vid, och leta hotell utifrån det. Barnvänliga stränder är till exempel Bangtao beach, Kamala beach (som har en strandpromenad längs stranden där det är lätt att dra vagn), Kata beach längst söderut och Kata Noi. Karon beach brukar kallas barnvänlig, men där kan det gå rätt höga vågor. Norra delen av Phuket är över lag lugnare än södra. Patong, med hoppborgar, lekland i vattnet och nära till allt är förstås ”barnvänlig” på det sättet, men också mest exploaterad.

Utflyktstips

Missa inte att ta en båttur till någon av öarna utanför Phuket, eller till en av stränderna som det inte går att komma till så lätt från landsidan. Till exempel Laemb sing, en fin barnvänlig strand som är lite otillgänglig från landsidan, men lätt att komma till med båt. Restauranger finns, den längst till höger om man kommer från havssidan är en favorit.

En populär utflykt bland barnfamiljer är en 4 i 1, en djungeltur som leds av Siam safari (www.siamsafari.com). Under en halvdag får man se vad man kan göra med kokosnötter, hur gummi görs, hur man använder apor till att plocka kokosnötter och rida på elefanter.

Phukets största turistmagnet är FantaSea, en färgsprakande kvällsshow med dansare, musik och djur. För ca 350 kr per vuxen och 250 per barn får man middag och ser sedan en show. Allt är välordnat och smidigt, trots flera tusen besökare per kväll. Men showen uppskattas nog mer av vuxna och större barn än de allra minsta.
www.phuket-fantasea.com

Shopping

Phuket är Thailands största turist-ö, så här finns förstås mängder av shoppingmöjligheter för den som vill, inte bara strandförsäljarna med sina ”Foppa-tofflor” för 35 kr paret, badleksaker och batikklänningar. Både Phuket och många av orterna längs stränderna har lokala marknader som kan vara värda ett besök. Fråga på hotellet vilka dagar som marknaderna pågår. Där säljs förutom kläder, skor och krimskrams (som kopior av Hello Kitty-hårspännen som mina barn faller i trans över) också mat, kryddor, frukt och grönt, fiskar och djur. Det är en upplevelse bara att gå runt och titta på allt och känna alla dofter.

Den som inte vill ge sig in trängseln med små barn bland gatorna i Patong söker sig med fördel till någon av de stora köpcenter, shopping malls, där man lätt kan tillbringa ett antal timmar. Både i Patong och i Phuket town (till Phuket town kan man åka lokalbuss eller tuk-tuk, alternativt taxi) finns även stora shoppingcenter där man slipper prutandet men fortfarande kan handla till mycket bra priser. I Patong finns bl a Ocean och det nyare JungCeylon.

Susanne Nemeth, van Phuketresenär och mamma till Emma och Juni, ger sina bästa shoppingtips:

– I Patong får man inte missa att köpa kläder till barnen. Här ska du pruta och med ett leende. Nog för att Phuket-borna är vana vid turister, men de tar ändå som de flesta asiater illa vid sig om man ser sur ut eller blir arg. Många försäljare har börjat lära sig svenska så se upp med att diskutera priserna högt på svenska med ditt sällskap. Risken är att försäljaren förstår och då är det sen inte så stor idé att pruta. Cirka en tredjedel av utgångspriset brukar vara det man kan få till.

– I Patong öppnar alla små stånd kring 18–19-tiden på kvällen. Vill man undvika de värsta bargatorna och risken för barnen att se något av den prostitution som pågår så är det bara att följa gatan längs med stranden och undvika de mindre gränderna. Det är inte så att man ser prostituerade överallt som många tror, säger Susanne, och fortsätter:

– Köp inte uppstoppade insekter, djur och snäckor et cetera. I många fall är det sällsynta djur som säljs och allt bidrar till att utarma naturen och havet.

Restaurangtips

De enkla restaurangerna längs stränderna slår det mesta, där är det också så enkelt att äta middag med små barn. När de har tröttnat och ätit färdigt kan de gräva med hink och spade i sanden, medan man själv äter upp i lugn och ro. Kyckling med caschewnötter kostar inte mer än 25–35 kr.

 

Vill man som omväxling ha golv i stället för sand under tårna så finns många restauranger att välja mellan:

Trendigt & gott
Vill ni äta lite finare en kväll ska ni besöka Lim´s. Trendigt med mycket god mat från det moderna thailändska köket. Bordsbokning rekommenderas och görs lätt via restaurangens hemsida, www.limsphuket.com

Lim´s ligger en bit upp från huvudvägen mellan Kalim Beach och Patong beach. Högre priser än på restaurangen vid stranden, vilket betyder cirka 100 kr för en varmrätt och 40 kr för en förrätt.

Med utsikt över bukten
Pan Yaah Thai Restaurant. Med fantastisk utsikt över Patong-bukten ligger den här trevliga restaurangen där man precis som på de flesta ställen i Thailand känner sig välkommen även när man kommer med små barn (http://phuketindex.com/panyaah). Lika vackert, längs samma bukt ligger Baan Rim Pa (www.baanrimpa.com), som också är känd för sin vinkällare.

Lyxig brunch
Varje söndag serveras brunch på lyx­hotellet Twin Palms vid Surin beach. Se till att boka bord! För 1 500 baht (cirka 300 kr) per person bjuds du på en överdådig brunch, med bland annat ostron, hummersoppa, ostar, sallader och en chokladfontän! Goda viner ingår. För barnen finns filmrum och pizzaservering en trappa upp. www.twinpalms-phuket.com

Barnvänliga ödlor
Ta med barnen till Dinos park, som ligger mellan Karon och Kata Beach. Där kan de titta på modeller av dinosaurier, vulkaner och fiskar. Bra familjemat, och personalen är jättebra med barn. Har minigolf också. www.dinopark.com

Mer info

www.phuket.com hittar du en massa information.

Gå in på länken http://www.phuket.com/activities/kid_stuff.htm för tips för barnfamiljer.

 

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 11/2007


Digital prenumeration
Lär dig vad barn behöver för att må bra – JUST NU 0 kr första månaden!
(därefter 79 kr/mån)
Ingen bindningstid

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Vi Föräldrars magasin digitalt i appen Wype

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren