Barn + husköp = sant

Barnafödande och husköp hänger ihop, visar forskning. Ungefär hälften av alla köpare har hunnit få ett eller flera barn när de slår till. Den andra hälften köper hus först och skaffar barn sedan.

Hur viktigt är boendet när ett par bestämmer sig för att skaffa barn? Enligt sociologen Sara Ström, som forskar om boende, är en bra bostad en viktig faktor, liksom en partner, utbildning och fast jobb.

Hon menar att boendet i allt högre utsträckning blir en klassfråga, där förutsättningen för att skaffa och behålla ett bra boende är att man ska vara två och helst tjäna bra, åtminstone i storstadsområdena.

Sara Ström har i en färsk studie intervjuat husägare födda 1956, 1964 och 1974 och de som upp­lever flest problem med boendet är de yngsta. Detta indikerar att klyftorna mellan dem som kan och inte kan köpa hus har ökat.

– Att de yngsta upplever svårigheter kan bland annat hänga samman med den ekonomiska krisen i början av 1990-talet. De var då 20–30 år och i barnafödande ålder, säger Sara Ström.

Hon pekar på två tydliga trender när det gäller boende bland unga, familjebildande par: att aktivt välja att bo kvar i lägenhet i staden eller att flytta från lägenhet till hus.

De som väljer att bo kvar i stan bor oftast mindre och är nöjda med det, eftersom de upplever många fördelar med stadslivet. De är dock mindre benägna att skaffa fler än två barn – förmodligen av utrymmesskäl. Husägare föder oftare tre eller fler barn.

Även den egna uppväxten spelar in i valet mellan lägenhet och hus, konstaterar Sara Ström. Om man själv har vuxit upp i villa är drivkraften större att köpa hus, än om man har vuxit upp i lägenhet.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 11/2007

Tillbaka till köpa hus-specialens förstasida


Digital prenumeration
Lär dig vad barn behöver för att må bra – JUST NU 0 kr första månaden!
(därefter 79 kr/mån)
Ingen bindningstid

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Vi Föräldrars magasin digitalt i appen Wype

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren