Det är bara mamma som gäller

Det är bara mamma som gäller

Fråga

Jag har en son som är nio månader. Han vill inte vara hos mig, det är bara mamma som gäller. Han har varit så sedan han var två månader. Han skriker och slår i ansiktet när jag tar honom i famnen.
Det är jobbigt och frustrerande. Jag mår jättedåligt på grund av detta. Jag kan inte avlasta eller hjälpa min fru. Jag har varit mycket med vår son från första början, eftersom jag har ett jobb där jag jobbar mycket när jag väl jobbar, och dess emellan kan vara hemma långa perioder i sträck.
De första två månaderna gick det ganska bra för att han sov nästan hela tiden. Därefter blev det bara värre.

En ledsen pappa

Svar

Så lätt det är att känna sig avvisad som förälder. Ibland ger vi till och med upp och intalar oss att det är ingen idé att vi ens försöker. Men där har vi fel. Tids nog kommer belöningen!
Just i 8–10 månadersåldern är barnen ofta extra mammiga och i behov av extra mycket närhet. Du jobbar mycket när du jobbar, men är hemma mycket dessemellan. Detta vet din son. Han vet också att mamma är hemma nästan hela tiden. ”Mamma vet precis hur jag vill ha det och vad jag vill ha och vad jag behöver”, tänker han. Med dig blir han osäkrare, eftersom han märker att du är och gör annorlunda än mamma. Om han är en liten, både känslig och envis, person ser han till att han snabbt kommer till den han känner sig mest trygg med. Därför avvisar han dig.
Nu gäller det att visa honom att du kan vara lika trygg som mamma, men på ett annat vis. Dit kommer du bara genom att vara mycket tillsammans med sonen. Genom att intala dig själv att pappa duger lika bra som mamma.
Men du måste vara ensam med honom, utan att mamma är i närheten. Då måste ni, far och son, tillsammans hitta egna lösningar på olika situationer.
När du är ensam med honom, utan att mamma är i närheten, så kommer ni finna ert eget sätt att vara och ha roligt och kunna njuta av varandra.
Och du: Han mår inte dåligt av att gråta tillsammans med dig. Du som älskar honom så mycket och vill honom så väl. Det tar bara lite tid för honom att inse det.

Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!