Att vara sambo med en stjärnkock…

Tillgången till matfantasi är det bästa, säger Maria Lindqvist.

Tom Sjöstedts sambo Maria Lindqvist menar att den största fördelen med att vara sambo med en kock är tillgången till matfantasi.

– När jag säger att det inte finns något i kylen hittar Tom alltid något att laga till. Nu när vi har barn måste vi laga något. Förut kunde vi äta fil eller havregrynsgröt till middag…

Äter du som en drottning varje dag med en så duktig matlagare i huset?

– Nej, jag får sällan gourmetmat hemma, hävdar Maria. Det är mycket köttfärs som för många andra – tacos, pannbiff, köttbullar, köttfärssås. Om jag ringer Tom på jobbet och frågar vad han vill äta kan jag få till svar ”Korv och bröd, jag mumsar på lite kalventrêcote här på jobbet”.

– Jag skulle gärna äta lite mer gourmetmat till vardags…

Maria har inga problem med att våga laga mat till Tom. 

– I början var det lite nervöst och jag undrade ”Vad ska jag slå till med, duger spagetti och köttfärssås?”. Men Tom tycker om enkel mat. Min uppfattning är att många kockar uppskattar enkla saker som korv och bröd när de är lediga.

Att laga lunch varje dag är ett projekt, tycker Maria som gärna är utomhus när det är fint väder, då tar hon med sig makaroner och korv till Asta och en macka till sig själv.

Andra dagar äter de hemma, ofta något som Tom har förberett som gryta eller pannbiffar från ett storkok som Tom frusit in.

– Vi har haft tur med Asta. Hon äter det mesta, i början körde vi mycket med burkmat – ambitionen att laga egen sprack snabbt…  Det finns bra barnmat att köpa numera, ekologisk och utan tillsatt socker, säger Maria.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 11/2008