Arg när hon bott hos pappa


Arg när hon bott hos pappa

Fråga

Jag har en dotter som är född 2000. Sedan en tid tillbaka har jag ett bråk med hennes pappa angående växelvis boende.
”Schemat” idag är att han har henne en helg, plus en vecka per månad. När min dotter har varit hos honom över helgen är det inga problem, men när hon har varit där en vecka får jag hem en mycket arg dotter. Hon skriker, klänger, slåss och gråter en hel del.
Har varit kontakt med en barnpsykolog, som förklarade att detta beteende beror på att hon är arg på mig för att jag har lämnat henne. Jag har försökt förklara detta för hennes pappa, men han vill inte lyssna. Enligt honom är jag en dålig mamma.
Nu undrar jag hur jag ska kunna få honom att förstå hur viktigt det är att vi kommer fram till ett schema som kan göra övergången så smidig som möjligt. Jag vet snart inte hur jag ska orka kämpa för att få min röst hörd.

Mamman

Svar

Ja, någon dålig mamma är du definitivt inte. Din lilla dotter reagerar ju bara som hon ska efter att ha varit ifrån dig lite för länge. Nu har du två barnpsykologers ord på detta.
Att vara borta en helg är lagom länge för henne just nu, det visar hon tydligt, men en vecka låter som alltför länge för närvarande.
Så egentligen skulle man ju kunna säga att tre fyra dagar vardera hos mamma och pappa skulle nog vara bra. Det är också vad experter rekommenderar när man ska introducera växelvis boende för de mindre barnen. Tätare byten till en början, för att så småningom öka på antalet dagar hos vardera föräldern så att det så småningom blir en mammavecka och en pappavecka. Om det nu är det båda är överens om.
Att våra barn reagerar på något vis, då de byter hem och förälder är ganska självklart, tycker jag. Men det ska inte vara för kraftiga reaktioner, då har vi gått för fort fram och då måste vi föräldrar vara flexibla och pröva något annat. (Lättare sagt än gjort, jag vet).
Att reagera så här är ju faktiskt så vi vuxna också gör, då vi i en kärleksrelation varit ifrån varandra ett längre tag. Efter den första stundens glädje, grälar vi och irriterar oss på varandra för att sedan hitta varandra igen, och så småningom glida in i vardagslunken igen.
Det är svårt att utläsa ur ditt brev om du är emot ett växelvis boende för er dotter och det är därför jag inte gått in närmare på det.

Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!