Är skamvrå okej?

Är skamvrå okej?

Fråga

Vi har en treårig kille som verkar vara mitt i trotsåldern. Jag och min man har lite funderingar över det här med konsekvens av handling. Vad ska vi göra när det inte räcker med att tala om att barnet gör fel, att bli arg eller ta undan leksaker det bråkas om?
På TV 4-programmet Super Nanny används konsekvent en ”skämspall” eller ”skämshörna” där barnet får sitta en bestämd tid och sedan be om förlåtelse. Är det något att ta efter? Det känns i våra ögon väldigt gammalmodigt och vi drar paralleller till skamvrån, som användes förr i tiden.Ändå, ibland känner jag och min man att det är något extra som måste till, för att få barnet att förstå.
Skämspall eller vad annars?

Sussi

Svar

I vissa sammanhang och med vissa barn i vissa åldrar, tror jag inte alls att det är dumt med en ”skämspall” eller ”skämsmatta”, även om det egentligen, precis som du skriver, inte är någon större skillnad på en ”skämspall” och på skamvrån som användes förr.

Vad barnet (och även vi föräldrar) behöver, då allt är kaos och ilska och skrik, är att få möjlighet att lugna ner oss. Vi behöver få några sekunders andrum och det kanske en ”skämspall” eller ”skämsmatta” kan ge oss. För det är ju inte förrän då, när det är lugnt, som det går att tala med varandra och inse vad som hänt och varför, och eventuellt be om förlåtelse.
Att hålla en treåring i sina armar är också en metod. Det är tufft, men det går. Då får man hålla tills barnet lugnat ner sig och eventuellt börjar gråta.

Att dela på sig är en annan metod. Vi ”kör in” barnet på sitt rum och ser till att det stannar kvar där tills det lugnat ner sig. Det är i princip samma sak som en ”skämspall” och gör även det att vi kan dra några djupa andetag och fundera på vad vi ska göra eller säga härnäst.

Att tjata, ”hota” och belöna är andra metoder som vi föräldrar använder oss av för att våra barn att förstå och göra som vi vill. För det finns ju inte en metod som är som är den bästa eller den rätta. Vi måste pröva oss fram och byta metod ibland, beroende på den situation vi befinner oss i. Det är också så att vi gör olika beroende på om vi är pigga eller trötta, borta eller hemma. Har vi gäster väljer vi kanske ett annat tillvägagångssätt än om vi hade varit ensamma med familjen. Och även om vi hittar en bra metod som ofta funkar så måste vi byta ibland, till exempel då barnen blir äldre.
Det är omöjligt att vara konsekvent i alla sammanhang och jag anser att man ska välja sina strider.
När det gäller vissa saker, som flytväst och cykelhjälm, måste man vara konsekvent, samtidigt som man kan vara mer inkonsekvent när det gäller andra saker, som att till exempel äta i soffan framför tv:n någon gång. Vid de tillfällen när man känner att man inte riktigt orkar ta en strid, och när det gäller ”mindre” allvarliga saker, ja, då kan det ibland vara enklast att helt enkelt inte låtsas se.

Att vi föräldrar inte alltid kör på samma linje, tycker inte jag är hela världen. Barn fattar mycket väl att mamma och pappa kan göra och tycka olika, och det är en bra kunskap också för livet utanför hemmet. Huvudsaken är att att man överens om de grundläggande värderingarna.

Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!