Är min pojke otrygg?


Är min pojke otrygg?

Jag har en pojke på 11 månader. Vi har aldrig haft nattproblem med hans sömn. Han sover hela natten och en gång per dag. Men när jag ska lägga honom på dagen så lägger jag ner honom i hans säng, klappar lite på rumpan och går ut. Då pjålar han lite, ibland mycket, men det är inte riktigt grin.
Jag har läst och hört att man ska gå tillbaka efter en stund. Men om jag gör det blir han bara ledsen när jag går.
Jag vill inte ha ett barn som känner sig otryggt och känner sig lämnat, men det går fortare för honom att somna om jag bara lämnar honom.
Hur ska jag göra? Blir han så rädd och ensam att det är skadligt? För mig är detta ett stort problem.

Snälla, hjälp mig

Svar

Tänk så dumt det är ibland att läsa goda råd i tidningar och böcker! Om du inte hade läst det där om att du ska in till barnet när det gråter annars blir det otryggt, så hade du fortsatt att göra det som du intuitivt vet är det bästa för din bebis.
Du visste att han behövde ligga och pjåla en stund innan han somnade och lät honom vara ifred för att han bäst kom till ro på det viset. Och det är förstås precis så som du ska göra. Du vet ju att han somnar bäst om du går ut ur rummet. Det är så här vi får trygga barn, det vill säga när vi lyssnar på just vårt barn och gör så att det blir bra för just vår bebis.

Malin Alfvén
Artikeln publicerades 2007.