Är jag för hård mot vår dotter?


Är jag för hård mot vår dotter?

Det är en sak som gnager i mitt samvete. Jag är stundtals väldigt hård mot vår 2-åriga dotter. Hon ska göra som jag säger, något annat tolererar jag inte. Jag kan skälla på henne när hon gnäller utan orsak och är hon ledsen eller arg över något jag inte kan hjälpa henne med, då får hon vara arg. Hon har haft ett fruktansvärt stort närhetsbehov ända sedan hon föddes. Som bebis gick det aldrig att lägga ner henne när hon sov, hon vaknade på en gång. Hon är fortfarande väldigt klängig på mig, det är bara mamma som duger!

Min kille säger att det är mitt fel att hon är sådan. För att jag är så hård mot henne, så kräver hon mer bekräftelse. Men jag kan inte tro att det bara är mitt fel?! Hon har ju alltid varit så här, ända sedan hon föddes.

Jag har varit mycket sjuk under de här två åren och det har gjort att jag inte har orkat lika mycket psykiskt som jag nog hade gjort om jag varit frisk. Jag mår dåligt över det här. Tänk om jag har förstört henne på något sätt.

En mamma med dåligt samvete

Svar

Låt oss anta att du istället hade varit en väldigt ”mjuk” och inte gränssättande mamma och att din lilla dotter hade varit lika mammig som hon är. Då hade du antagligen fått höra att det var det sättet som gjorde att hon är så klängig. Det är nämligen mycket vanligt att pappor säger så. Vi människor letar ju hela tiden efter förklaringar till det vi inte är riktigt nöjda med.
Men jag tror precis som du att din dotter är född med sitt närhetsbehov. Och skulle du ha varit mer ”mjuk” mot henne, så hade hon varit lika mammig. Som det nu är kanske det till och med är bra att du är hård mot henne ibland. Jag tror att mammor behöver vara det. Och om din sambo inte är lika bestämd som du, så är ju allt gott och väl. Hon får båda delarna. Så att du skulle ha förstört henne på något vis, det har jag svårt att tänka mig.

Malin Alfvén
Artikeln publicerades 2007.