Är räkost okej till en 2-åring?

Är räkost okej till en 2-åring?

Fråga

Min man och jag har ätit Milkos räkost i stället för margarin så länge jag kan minnas, men när vår son blev så pass gammal att han kunde äta smörgåsar började jag ifrågasätta räkosten. Den kanske innehåller transfetter eller har tillsatser som inte alls är bra för ett barn i hans ålder (2 år)? Så jag har använt margarin för att vara på ”den säkra sidan”.

Sedan en tid tillbaka har de dock börjat göra reklam för just räkost där ett litet barn vägrar äta margarin och bokstavligen rockar loss då föräldrarna ger honom räkost i stället.

Det skulle vara kul att veta vilket av alternativen som är bäst. Skulle ni inte kunna göra ett test?

Nyfiken

Svar

Jag har gjort en jämförelse mellan Milkos räkost och två av de vanligaste matfetterna Bregott (75 procent fett) och Lätta (40 procent fett) – och i stort tycker jag inte att det är något som hindrar att man ger en 2-åring räkost i stället för margarin, särskilt inte om han gillar den.
Det som möjligtvis är negativt är att saltinnehållet i räkosten är dubbelt så högt som det i Bregott och Lätta, men oftast tar man ju inte så mycket att det behöver spela någon roll. Vidare innehåller räkosten inte lika mycket D-vitamin som Bregott och Lätta.
Energi- och fettinnehållet i räk­osten är lågt i jämförelse. Förutsatt att man inte snålar på bra fett i övrigt i matlagningen är det inget problem. Använd gärna ett D-vitaminberikat, flytande margarin, så får både ni och barnet i er bra fettsyror och extra tillskott av D-vitamin den vägen.
Vad gäller innehållet i räkosten förekommer inte några transfetter (annat än dem som möjligen finns där naturligt) eller något annat konstigt. Tyvärr inte så mycket räkor heller.

Sara Ask, dietist