Är omega 3-tillskott lämpligt för barn?

Fråga:

Jag har en fråga angående min 2,5 år gamla son. Han var jättebra på att äta fram till cirka 1 års ålder då han åt all mat jag lagade. Sedan började han strula och har gjort det i 1,5 års tid nu. Han äter väldigt ensi- digt och oftast ingenting. Bäst fungerar pasta, tomater och oliver. Ibland kan jag få i honom lite korv, vilket jag inte tycker är ”riktig” mat. Frukt älskar han dock.
   Jag har under 1,5 års tid fått höra på bvc att ”det går över”, att det bara är en fas. Men det verkar ju inte gå över och jag är rädd att han inte utvecklas som han ska utan vissa nödvändiga födoämnen. Bvc:s bedömning verkar enbart gå ut på att han inte är under- viktig. Jag tycker inte att det är ett mått på välmående. Han kan ändå sakna viktiga äm- nena som man utvecklas av.
   Så min fråga är om jag kan börja ge min son omega 3-droppar, till exempel Eskimo Kids.
    Jag har ju läst om vikten av fettsyror från fisk och hur de påverkar celler, hjärna och även immunförsvaret, något jag upplever som mindre starkt hos min son. Han är förkyld minst varannan vecka och har varit det sedan förskolestarten för ett år sedan. Finns det någon risk med att ge detta preparat, eller kan det bara hjälpa? Jag känner lite oro på grund av att jag har läst att det inte alltid är så nyttigt med hälsokost som man tror.

Hoppas på svar

Svar:

Det är bra att ha en skeptisk inställning till hälsokost, för det är inte allt i den branschen som passar barn. Men det omega 3-preparat du nämner är anpassat till barn och säljs också på vissa apotek. För friska barn finns det inga risker med ren fiskolja, anpassad till barn, förutsatt att rekommenderad dosering följs. Tvärtom kan det, som du är inne på, vara bra att få ett tillskott för barn som inte äter så varierat och kanske inte så gärna fisk.
    Ytterligare ett sätt att öka intaget av omega 3 och andra bra fettsyror är att laga mat med rapsolja. Det behöver inte vara någon särskild rapsolja, utan man kan ta den man hittar.
    När det gäller livsmedelsval som pasta, oliver, tomat och korv kan jag förstå att du tycker att det är påvert, men de flesta barn plockar till slut sakta men säkert in nya livsmedel, även om det kan ta tid. Det viktiga är att ni fortsätter att servera och själva äta av annan mat.
    Eftersom du funderar mycket runt det här föreslår jag att du ber bvc om en remiss till en dietist som kan se över din sons näringsintag och föreslå hur hans intag kan bli så bra som möjligt.

Sara Ask, barndietist med lång erfarenhet från Karolinska universitets- sjukhuset, Huddinge.


Bli medlem idag!
digital prenumeration 79 kr/mån Ingen bindningstid!

4 000 artiklar om graviditet, barn & föräldraskap, inklusive ljudartiklar!

Guider för föräldrar om barnvagnar, regnkläder och att barnsäkra hemma!

Sök bland hundratals frågor & svar till vår barnpsykolog Malin Bergström

Jag godkänner prenumerationsvillkoren. Därmed samtycker jag till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
NUVARANDE Är omega 3-tillskott lämpligt för barn?
NÄSTA Kan vår son få magnesiumbrist?