Funkar banan?

Är banan okej vid 2 månader? Experten svarar.

”Vi har en son på 2 månader som vill växa upp fort. Han äter varje timme, på en dag blir det 1 280 g modersmjölkersättning. Kan vi börja ge honom bananer?” undrar signaturen ”Hungrig bebis” i vår avdelning Fråga Experten.

Dietisten Sara Ask svarar:

”Det är väldigt individuellt hur mycket en 2-månadersbebis äter och visst verkar er lille kille höra till storätarna. Går han upp bra i vikt också? Om inte kan man förstås fundera om han har problem att tillgodogöra sig maten han äter, och därför vill ha så mycket. Men det tillhör inte vanligheterna.

Det vanliga är att olika barn vill ha olika mycket mat helt enkelt för att de är olika – precis som vi vuxna. Successivt orkar barnet sedan äta större mål, och behöver därmed inte äta lika ofta längre, men till dess kan det förstås kännas lite kämpigt.

Det är bra att komma ihåg att det inte alltid är mat som efterfrågas när ett litet barn skriker. Ibland är det bara en önskan om att vara nära, få gungas mjukt till sömns och känna lukten av mamma eller pappa. Men vissa barn tackar ändå aldrig nej till bröstet eller nappflaskan.

Man bör inte börja ge smakportioner av banan eller annan mat förrän barnet fyllt 4 månader – innan dess är barnet inte redo för fast föda. Men som sagt, jag har svårt att se att er son kommer vilja äta så här ofta fram till 4-månadersdagen. Ta upp frågan med bvc om ni upplever att det inte sker någon förändring, så kan de ge specifika råd för just er lille pojke.”