Är 44 för gammalt för fler barn?

Fråga:

Jag är en kvinna på 43 snart 44 år som har träffat en man som är 32 år. Nu undrar jag om jag är för ”gammal” för att försöka få ett barn till? Jag har en 16-årig son, som förlöstes med kejsarsnitt eftersom jag är för trång.

Det som är viktigt är ju om vi själva vill ha barn och att man då får göra ett fostervattenprov eftersom jag är över 40, eller hur ?

IG

Svar:

Kvinnor har i alla tider fött barn både som mycket unga och som lite äldre. Innan vi hade p-piller så föddes det naturligtvis många barn när kvinnor var över 40 år, och som inte alltid var planerade, men välkomna ändå.

Om de biologiska förutsättningarna finns för att man ska kunna bli gravid – då är man inte för gammal. Vi lever i dag längre än någonsin tidigare så våra barn hinner växa upp till vuxna individer innan vi föräldrar blivit allt för ålderstigna.

De flesta har sin bästa fertila ålder fram till 35 år. Möjligheten finns naturligtvis kvar för kvinnor ända upp till 45 års ålder att få barn, sedan avtar möjligheten påtagligt.

Längtan efter barn är för de allra flesta mycket stark och ska naturligtvis ses om något underbart som händer i ens liv. Att vara 44 år är inte för gammalt om du själv känner en längtan efter ett barn, unna dig den lycka som ett barn för med sig!

Ett fostervattenprov erbjuder man alla kvinnor som är över 34 år, sedan tar varje föräldrapar ställning till detta fostervattenprov.

/Christina Wahlström, barnmorska