Hur viktig är amningen?

Hur viktig är amningen?

Jag har en son som snart är två månader. Jag vet att man ska amma sitt barn, problemet är att det har krånglat från första början. Jag har bland annat fått mjölkstockning och amningen har varit ett helvete.

Nu är min fråga till dig: Är amningen verkligen så viktig för anknytningen som alla påstår? Jag menar: om han ligger nära mig, hud mot hud, och dricker ur en flaska, så kan väl inte det göra så stor skillnad?
Som det är nu spänner jag mig, gråter och mår fruktansvärt dåligt varje gång han ska amma. Eftersom jag ammar ett stort antal gånger per dygn blir det oerhört påfrestande.

Till saken hör att min familj är övertygad om hur viktig amningen är. Jag känner mig riktigt pressad.

Olyckliga mamman

Svar

Du vet att man ska amma och det vet din man och dina släktingar också. Men du vet också något annat. Du vet att det inte alltid fungerar att amma. Att amningen kan bli ett helvete av smärta, blod och tårar.
Det är många mammor som vet detta och har dina erfarenheter. De vet också att livet ofta blir ett himmelrike då man väl bestämt sig för att sluta amma, efter att ha kämpat som du gjort, och kan börja njuta av matstunderna tillsammans. De vet också att anknytningen från mamma till barn och från barn till mamma kan bli precis lika bra med nappflaska som med amning.
Anknytning handlar ju om närhet mellan mor och barn och mellan far och barn och blir bäst då båda mår bra och kan njuta av varandra. Och amning är bra i de fall både mor och barn mår bra. Om den ena mår dåligt av amningen, så är det inte någon särskilt bra idé att fortsätta. Det är min erfarenhet.

Malin Alfvén
Artikeln publicerades 2007.