Brösten blir vita vid amning – det kallas "white nipple syndrome". Här får du svar på vad det beror på – och och vad du kan göra.

Bröstvårtor som vitnar vid amning

Min son är drygt 4 veckor och amningen har gått bra sedan han föddes, det vill säga: Han fixar greppet och ökar fint i vikt. På tredje dagen, när mjölken rann till, gjorde det rejält ont, men han ammade bra även då och smärtan avtog efter några dagar.

Efter det har jag haft spänningar inuti brösten när han inte har ätit på några timmar, samt i bröstvårtorna precis när han börjar suga, vilket tydligen är normalt.

Men nu har andra problem uppstått. Framförallt gör det ont i bröstvårtorna efter att han har ätit. De kan vara vita när han släpper taget och ibland även mellan amningstillfällena. När de blir vita gör det fruktansvärt ont.

Bröstvårtorna kan också vara tillplattade som ”anknäbbar” åt ena eller andra hållet, trots att jag är noga med att lägga honom i rätt position.

Jag luftar, smörjer med bröstmjölk och bröstvårtskräm efter varje amning. Jag tror att jag har mycket mjölk eftersom brösten spänner mycket och läcker ofta. På resten av brösten syns ingenting och jag har inte feber.

Sonen började använda napp efter tre veckor, vilket underlättar mycket när han ska nattas eller bara lugnas under oroliga kvällar.

Emma

Marit Olanders, amningsrådgivare

Marit Olanders, författare till boken Amning i vardagen med lång erfarenhet som amningsrådgivare.

Svar: Det du beskriver är ”white nipple syndrome”

Jättebra att du är noga med att lägga honom i en bra position där han böjer huvudet lite bakåt när han äter. Ser bröstvårtorna ut som ”anknäbbar” behöver han nog ändå ha mer bröst i munnen, så att bröstvårtan hamnar långt bak i mjuka gommen och inte trycks till. Kan du till exempel hålla honom närmare dig?

Det du beskriver påminner om det som brukar kallas white nipple syndrome i litteraturen. Det kan bero på att bröstvårtan blivit irriterad av att den blivit tilltryckt. Kanske släpper det om din son får till ett större tag. Det kan också vara skönt att hålla sig varm på överkroppen.

Att du har ont kan också bero på svampinfektion. Då kan bröstvårtorna bli rosaröda, blanka, fnasiga och/eller få sprickor. Svamp gör ont, och när det gör ont att amma kan man omedvetet börja hålla barnet längre ifrån sig vilket kan ge för litet tag och vita bröstvårtor.

Hjälper det inte om du jobbar på egen hand så kontakta bvc eller en amningsmottagning, som brukar finnas på större sjukhus. Där finns det amningsspecialister som kan hjälpa dig.

Texten publicerades 2008.