Jag vill sluta amma

Fråga: Jag vill sluta amma

Jag har en dotter på 18 månader som jag fortfarande delammar. Hon äter väldigt lite och äter varken välling eller gröt. Hon är en ”snuttetjej” och somnar alltid vid bröstet på kvällen.

Nu känner jag ändå att det är dags att sluta amma.

Hur slutar vi på bästa sätt så att det blir en så bra övergång som möjligt utan alltför stor fight? Kommer hon automatiskt att äta mer när hon vet att det inte finns något annat?

Bekymrad mamma

Svar från amningsrådgivare Marit Olanders:

Amning är bland det bästa små barn vet, och det är inte ovanligt att bröstmjölk står för en försvarlig del av näringsintaget även under det andra året.

Jag utgår från att din dotter växer och utvecklas som hon ska. Ammade barn mellan 6 och 24 månader är ofta något smalare än barn som inte ammas, men lika långa.

Börja och avsluta helst avvänjningen under en lugn period i livet, inte i samband med till exempel dagisstart eller flytt. Trappa successivt ner på amningen. Ge din dotter vatten och frukt så att hon inte vill amma för matens skull. På kvällen och natten kan en banan vara ett alternativ för barn som inte gillar välling.

Krama din dotter och ge henne massor med fysisk närhet. Spara den amning som du tror att hon har svårast att undvara till sist, till exempel insomningsslurken. Det kan också vara bra om din partner står för nattandet under en period.

Din dotter kommer successivt att börja äta mer annan mat. Vad tycker hon om att äta? Kan du ge henne mer av den mat hon tycker om?

En del mammor väljer att under en period innan avvänjningen börjar, ge barnet ”mer”, det vill säga amma på minsta signal. Under tiden kan man själv ladda inför amningsslutet.

Det är nästan en förutsättning att du själv är hundra procent övertygad om att det är amningsslut som gäller.

Ofta har omgivningen synpunkter på att barn över året ammas, men hur just ni gör bestämmer bara du och din dotter.