Victoria, 26, blev utskälld i amningsrummet – för att hon flaskade

Victoria, 26, skulle mata sonen Antonio, 3,5 månader, i ett amningsrum. Men hon var inte beredd på kommentarerna hon skulle få där. 

På onsdagen skulle Victoria Skenderović Håkansson, 26, handla de sista julklapparna i shoppingcentrumet Elins Esplanad i Skövde. I vagnen hade hon sonen Antonio, 3,5 månader.

När Antonio vaknade var han hungrig och Victoria lämnade snabbt butiken för att gå till amningsrummet och mata honom. Antonio blev mer och mer ledsen och väl i amningsrummet skyndade sig Victoria att blanda ersättning. När Antonio äntligen fick flaskan blev han lugn.

– Då vänder sig en annan mamma, som redan sitter i rummet och ammar, till mig och säger: ”Du vet att man inte kommer in i ett amningsrum med ett skrikande barn va? Det är väldigt respektlöst”, säger Victoria.

Först blev Victoria chockad.

– Jag försökte svara med glimten i ögat att mat är det enda som hjälper när han blir så ledsen. Men då snäste hon tillbaka att ”jag förstår inte ens vad du gör här inne. Det här är ett amningsrum och du ger ju ditt barn flaska”.

Förstod inte att det var sant

Victoria blev helt stum. Under tiden har den andra mamman lagt ner sitt barn i vagnen och är på väg ut. Men innan hon gick sa hon en sak till som fick Victoria att häpna.

– Hon sa: ”Jag tycker synd om ditt barn för att du är så elak som inte ammar honom, en flaska kan aldrig trösta ett barn”. Jag satt kvar helt i chock, säger Victoria.

Vad tänkte du när du fick kommentaren?
– Jag blev helt chockad, förstod inte att det var sant! Jag är annars en kvinna som är väldigt snabb med att ge svar på tal. Men jag är glad att jag inte sa något taskigt tillbaka och höll mig lugn så att inte Antonio blev stressad av situationen och fick sin matro. Det var ju trots allt därför jag gick dit, säger hon.

”Föräldrar borde peppa varandra”

Victoria skrev istället av sig i en facebook-grupp och har fått mycket stöd och pepp där. I sitt inlägg skriver hon:

”Jag sörjer att jag inte kan amma mitt barn men har nyligen även hittat det mysiga med flaskmatning. Jag tänker inte låta denna händelse påverka mig och jag kommer fortsätta att gå till amningsrum … Inte för att jag vill mata i fred utan för att min son förtjänar lugn och ro vid matning”.

– Jag ville egentligen bara poängtera att det inte är okej att behandla varandra så. Vi föräldrar borde lyfta och hjälpa varandra istället för att klanka ner på varandra, säger hon.


Digital prenumeration
Lär dig vad barn behöver för att må bra – JUST NU 0 kr första månaden!
(därefter 79 kr/mån – eller 39 kr/mån för tidningsprenumeranter)
Ingen bindningstid

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren