Vårt barn helammas – hur löser vi pappaledigheten?

Vårt barn helammas – hur löser vi pappaledigheten?

Fråga

Mina föräldradagar börjar ta slut. Om någon månad är det dags för pappan att vara ledig och för mig att börja jobba. Problemet är att vår dotter, som då är drygt ett halvår gammal, fort­farande helammas. Vi har testat smakisar under några månaders tid men hon är inte intresserad. Dessutom verkar hon inte förstå hur hon ska göra, hon spottar ut all mat. Gröt äter hon endast någon matsked av och välling är otänkbart eftersom hon vägrar att ta flaska.
Är det fel av oss att göra så här?

Kommer vår dotter att fortsätta vägra mat i all evighet? Hur lång tid ska man egentligen ge det?
Eftersom hon inte äter annan mat har jag inte haft möjlighet att trappa ner på amningen! Och som om inte det vore nog så vägrar hon även att somna på kvällen utan bröstet i munnen, hon kan ligga så i tre–fyra timmar utan att komma till ro.

Hur kan vi lösa det här på bästa sätt för alla inblandade? Vi känner oss så grymma när vi inte längre enbart kan rätta oss efter vår dotters behov.

Förvirrad mamma

Svar

Ibland är det faktiskt just en sådan här förändring som behövs för att det här med mat och sömn ska falla på plats. Jag har träffat många mammor som våndats precis som du, men när de väl börjat jobba så har det löst sig fint. Man vill ju så gärna att det ska gå att få allt att fungera på hemmaplan innan man börjar jobba, men bebisen är smart – om hon föredrar bröstet framför annan mat, varför ska hon då äta det när du är hemma? Efter ett par dagar med bara pappa brukar det lösa sig.

Att hon hittills spottat ut det mesta låter som en helt normal del i lära-äta-processen. Hon är ju fortfarande så liten. Men med flera övningstillfällen per dag kommer hon antagligen ganska snabbt att inse vart maten ska.

Vad gäller sömnen är det också något som kommer lösa sig efterhand när du inte finns tillgänglig. Av egen erfarenhet vet jag att det kan innebära mycket gråt och tandagnissel när barnet ska försöka lära sig somna på annat sätt, men till slut hittar man ett nytt sätt att hjälpa barnet till ro. Men visst gäller det att ha tålamod.

När din dotter äter mer på dagarna kommer hon förhoppningsvis inte att känna samma behov av att äta nattetid heller. Friska barn över 6 månader behöver inte någon mat på natten för näringens skull.
Försök att se att det här är en bra förändring, även för er dotter. Rent näringsmässigt behöver hon komma igång med lite riktig mat när hon är i 6-månadersåldern, men du kan ju fortsätta att amma henne precis hur länge ni vill när du är hemma. Och vad gäller sömnen tror jag också att både hon och ni kommer sova bättre och mer sammanhängande när maten inte är inblandad.

Sara Ask

Redaktionen

Digital prenumeration
Lär dig vad barn behöver för att må bra – JUST NU 0 kr första månaden!
(därefter 79 kr/mån)
Ingen bindningstid

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Vi Föräldrars magasin digitalt i appen Wype

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren