Hur farlig är nappflaskan?

Vågar man använda nappflaskan? Vi reder ut.

Vi har hört det gång på gång den senaste tiden: ämnet bisfenol A, som finns i de flesta nappflaskor som säljs i Sverige, kan vara farligt. Det kan bland annat ge skador på fortplantningen, försvåra inlärningen och ha samband med diabetes, fetma, psykiska sjukdomar och hjärt- och kärlsjukdomar.

En del av studierna är det inte självklart enkelt att dra några slutsatser av; de är antingen små eller utförda på försöksråttor. Men ett par av de studier som kommit på senare tid har väckt större uppmärksamhet.

Inlärningssvårigheter och hjärtsjukdomar

I en av dem undersökte forskare vad som händer i hjärnan hos apor när de utsätts för bisfenol A-halter som är strax över den nivå som tillåts i EU (och därmed även i Sverige). Man såg att synapsbildningen upphörde nästan helt redan efter en månad – något som har kopplats samman med inlärningssvårigheter, försämrat minne och humörsvängningar.

I en annan, som är den första stora studie som har utförts på människor, upptäckte forskarna att människor med högre halter av bisfenol A i urinen också i högre grad hade diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.

Förbud i Kanada

Kanada har som första land beslutat förbjuda bisfenol A. All import, försäljning och reklam för nappflaskor med ämnet stoppas, meddelade miljöminister Tony Clement redan i våras.

I Sverige följer vi de tolerabla dagliga intag som EU:s livsmedelssäkerhetsmyndighet Efsa har fastställt. Riskbedömningen för bisfenol A reviderades av Efsa  tidigare i år.

– Det var mycket vetenskapliga kontroverser när vi skulle riskbedöma bisfenol A generellt och fastställa säkra exponeringsnivåer, berättar Sten Flodström, vetenskaplig rådgivare vid Kemikalieinspektionen. Vi hade från svensk sida velat ha en hårdare bedömning,

Inte orolig

Trots detta är Sten Flodström inte särskilt orolig:

– Om man ser på hur mycket bisfenol A vi människor faktiskt får i oss så är det väldigt stora säkerhetsmarginaler. De faktiska riskerna är relativt små, kanske rentav obefintliga.

Men är man orolig så är man, och oroliga föräldrar är aldrig bra, säger Sten Flodström och konstaterar att ett sätt att komma ifrån oron är att sluta använda nappflaskor av polykarbonplast, den plast som bisfenol A finns i.

”Inte skrämma upp”

Kanske kan man sammanfatta läget med att citera ur en analys av Dagens Nyheters vetenskapsredaktör Karin Bojs:

”Jag vill verkligen inte skrämma upp småbarnsföräldrar och orsaka panikkänslor. Men ni bör ändå veta att ni har många seriösa forskare på er sida om ni slänger ut nappflaskan av plast.”

Råd till dig som är orolig

  • Använd inte nappflaskor av polykarbonplast. Välj i stället nappflaskor av annan plast, glas eller rostfritt stål.
    Nappflaskor av polykarbonplast är ofta, men inte alltid, märkta med förkortningen PC eller med en 7:a i en triangel. Är man osäker på vilken plast nappflaskan är tillverkad av kan man fråga i butiken. Om de inte vet ska de kunna ta reda på det.
  • Undvik att värma vatten i nappflaskan i mikron. Värm i stället i glas i mikron, i vattenkokare eller i kastrull på spisen och häll sedan över till nappflaskan.
  • Byt ut gamla och repiga nappflaskor.

Källor: Livsmedelsverket och Sten Flodström, vetenskaplig rådgivare vid Kemikalieinspektionen


Fakta om Bisfenol A

Bisfenol A är ett ämne som finns i många olika plastprodukter, allt från plastmuggar till insidan av konservburkar och många nappflaskor av plast.

De som riskerar att få i sig mest bisfenol A är barn under sex månader som dricker modersmjölksersättning i nappflaskor av plasten polykarbonat.

– Men barn som får modersmjölksersättning från nappflaska kan i allra värsta fall komma upp till en tredjedel av den nivå man inom EU har fastslagit som tolerabel, säger Kettil Svensson, toxikolog på svenska Livsmedelsverket.

Lär dig mer om vad barn behöver för att må bra!

Genom att klicka på "prenumerera" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.