Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Smärta vid amning

Gör det ont att amma? Ibland är orsaken att bebisen inte har ett tillräckligt stort tag om bröstet. Så här kan man lindra.

Är bebisens tag om bröstet tillräckligt stort? Det är annars en vanlig anledning till att det gör ont att amma.
Är bebisens tag om bröstet tillräckligt stort? Det är annars en vanlig anledning till att det gör ont att amma.

Varför gör det ont att amma?

Smärta vid amning beror ofta på att barnet har ett för litet tag om bröstet. Eller på att barnet ligger för långt från bröstet, eller för lågt, för högt eller för långt ut åt sidan. Det kan också bero på att barnet har för kort tungband, vilket i sig gör taget för litet.

Smärta vid amning kan leda till komplikationer som sår på bröstvårtan, störd utdrivningsreflex (att mjölken inte "rinner till") och mjölkstockning.

Kan man undvika smärta vid amning?

Man kan minska risken genom att se till att bebisen har ett tillräckligt stort tag om brösten och att bebisen vid amning inte ligger för långt ifrån bröstet eller för långt ut åt något håll.

Symtom

Klämd eller snedsugen bröstvårta.

Ihållande smärta under hela amningsstunden, eller/och efter eller mellan amningsstunder. Det kan vara en smärta djupt inne i bröstet eller ytlig smärta på bröstvårtan eller vårtgården. Smärtan kan upplevas på olika sätt, till exempel som skärande, brännande, strålande, svidande eller kliande smärta.

Ibland förekommer även svullen, glansig, fjällande och/eller sårig bröstvårta, vita prickar på bröstvårtan och/eller smärta i ryggen.

Ibland har man bara ett symtom, ibland har man flera.

Hur utreds smärta vid amning?

Läkaren/barnmorskan/sjuksköterskan frågar hur amningen fungerar, vill kanske se hur det ser ut när man ammar och undrar hur man själv och barnet mår. Man brukar ofta bli ombedd att skatta sin smärta på en tiogradig skala, den så kallade VAS-skalan, där 1 står för ”ingen smärta” och 10 för ”värsta tänkbara smärta”.

Om man har svårläkta sår tas det ibland odling för bakterier och svamp, för att se vilket läkemedel som ska användas om det blir aktuellt.

Läs också: 6 råd för att slippa – och behandla – amningsproblem 

Vad gör man åt smärta vid amning?

Något av det som rekommenderas är:

• Bebisens tag. Se till att bebisen ligger rätt och har ett tillräckligt stort tag vid amning. Titta på bröstvårtan när bebisen släpper taget om bröstet efter amningsstunden: Är den sned, klämd eller pekar åt ett annat håll än den brukar? Det brukar bero på att bebisens tag inte är tillräckligt stort.

• Råd och stöd. Se till att få råd om och stöd kring hur amningspositionen, bebisens läge och sugtag kan behöva förändras. God hygien. Förebygg infektioner med god handhygien och rena bröstvårtor.

• Smärtlindring. Man kan pröva om alternativa smärtlindringsmetoder, till exempel värme, beröring eller akupunktur, kan lindra. Om man behöver smärtstillande läkemedel rekommenderas i första hand ibuprofen (som exempelvis finns i Ipren), och ibland även paracetamol (som bland annat finns i Alvedon).

Amningsproblem? Här finns hjälp

Hos sjuksköterskan på bvc

Vid en amningsmottagning (om det finns där man bor)

Hos den ideella föreningen Amningshjälpen

Läs också om: 

Mjölkstockning 

Mjölkstas (ömma och spända bröst) 

Såriga bröstvårtor 

Svampinfektion vid amning

Källor:

Gerd Almquist–Tangen, barnsjuksköterska och distriktssköterska med lång erfarenhet inom barnhälsovården, framför allt bvc, arbetar som barnhälsovårdsutvecklare i Region Halland, är medicine doktor (har disputerat om små barns hälsa, tillväxt och nutrition) och ingår i Nationella amningskommittén.

Marit Olanders, författare till boken Amning i vardagen med lång erfarenhet som amningsrådgivare inom den ideella föreningen Amningshjälpen.

Bröstkomplikationer i samband med amning, ett regionalt vårdprogram från Stockholms läns landsting.

Texter om amningskomplikationer på Internetmedicin.se (en webbplats riktad till läkare och sjuksköterskor), skrivna av Gerd Almquist–Tangen.