Sluta amma tvärt – hur ska man göra då?

Hur slutar man amma – och hur ska man göra om man vill sluta amma tvärt? Vi har pratat med specialistbarnmorskan Sofia Zwedberg och amningsrådgivaren Marit Olanders.

Det finns egentligen ingen perfekt tidpunkt för att sluta amma som passar alla. Beslutet måste kännas bra både för dig och ditt barn.

– När du väl har bestämt dig ska du känna att ”Nu vill jag verkligen det här”. Sluta inte amma för att andra tycker det, utan fundera över vad du tycker att amningen ger dig och ditt barn och varför du vill sluta, säger Sofia Zwedberg, specialistbarnmorska i amning på Karolinska sjukhuset i Stockholm.

Här är hennes och Vi Föräldrars amningsexpert Marit Olanders bästa tips för att sluta amma.

Hur länge ska man amma?

Livsmedelsverket råder nyblivna mammor att helamma i sex månader och därefter börja komplettera med annan mat, men samtidigt ha kvar amningen som bas tills barnet är 1 år eller mer.

När det gäller amning finns inga krav. Om du ammar – gör det så länge det känns bra för dig och ditt barn.

Källor: Livsmedelsverket: www.slv.se, Karolinska sjukhuset: www.karolinska.se

Läs också: Sluta amma – hur gör man?

Mamma ammar sin bebis.

Foto: Shutterstock

Ibland vill, eller måste man, sluta amma tvärt. Men om man kan är det ofta skönt att planera amningsavslutet lite i förväg.

Hur sluta amma?

Ta god tid på dig när du väl har bestämt dig. Bröstmjölken kommer att minska i takt med att du ger ditt barn mer annan mat, men amningen kan finnas kvar som bas så länge det passar. – Även om du börjar jobba kan du amma morgon och kväll om det känns bra. Det bästa är att inte stressa utan trappa ner successivt, säger Sofia Zwedberg.

Om du har börjat trappa ner amningen kan det vara bra att boka in ett ”slut-amma-datum” långt i förväg.

– Då har man tid på sig att vänja sig vid tanken och att i lugn och ro ställa in sig på att sluta amma. Om du velar känner ditt barn det och då kan det bli svårare, säger Marit Olanders.

Spara det amningstillfälle som barnet uppskattar mest till sist , till exempel kvällsamningen. Börja med en återkommande vana som barnet känner sig tryggt med och som kan ”ersätta” tryggheten som amning ger. För några kan det vara ett skönt bad, för andra en flaska välling i famnen eller en tallrik gröt före läggdags.

Ett tips är att sluta då din partner också är hemma. Hitta på roliga saker tillsammans för att få barnet att tänka på annat och försök att komma på nya sätt att trösta ditt barn.

– Håll om din bebis om den är ledsen och visa att ”Nu är det så här, men det kommer att bli bra”. Respektera barnets känsla och ta det i en takt som känns bra för båda, säger Marit Olanders.

Pumpa ur lite mjölk om brösten känns spända och gör ont så minskar risken för mjölkstockning. Minska sen gradvis på urpumpningen under några dagar.

Om du låter bröstmjölken minska successivt brukar det ta ungefär två dygn innan mjölken försvinner och tas upp av kroppen efter det allra sista amningstillfället. Men det är inte ovanligt att man kan klämma ut en droppe mjölk flera år efter att man har slutat amma.

Välling – måste man ge det?

– Välling är absolut inte nödvändigt, som många tror, så bli inte stressad om ditt barn inte vill ta flaskan eller inte gillar välling. Och tänk på att inte ge en hel flaska välling direkt. Börja gärna med små smakportioner medan du fortfarande ammar så att magen får vänja sig. Samma sak gäller för till exempel gröt, förklarar Marit Olanders.

Så om välling inte funkar är barngröt ett precis lika bra alternativ. Gröt och välling som är gjord för barn innehåller massor av bra vitaminer, mineraler och järn.

Om du slutar amma innan din bebis är 6 månader är det viktigt att du tar god tid på dig att hitta en modersmjölksersättning som funkar för bebisens mage.

Läs också: Fråga barnpsykologen: Vilket sätt att avsluta amningen är bäst enligt forskning?

Är det svårare att sluta amma om man väntar?

Enligt Marit Olanders finns det inga belägg för att det skulle vara svårare att sluta amma ju äldre barnet blir.

– En del påstår det, men jag tror mer att det beror på att äldre barn har lättare att uttrycka sin vilja. Små barn kanske inte saknar amningen mindre bara för att de inte kan uttrycka sig. Viktigast är att man ammar så länge som man själv och ens barn vill.

Sluta amma tvärt – hur ska man göra då?

Om du av någon anledning vill eller måste sluta amma snabbt finns ett läkemedel, Pravidel, som hämmar mjölkproduktionen. Läkemedlet är receptbelagt och skrivs ut av en läkare. Hör med mvc eller bvc – de kan hjälpa dig med vart du ska vända dig.

– Innan man börjar med full medicinering tar man en liten testdos. En del kvinnor kan må riktigt dåligt och mjölken upphör inte tvärt, som många kanske tror, säger Sofia Zwedberg.

Kan man planera sin amningsnedläggning på lite längre sikt är det oftast skönare, både för mamman och barnet.

Lär dig mer om vad barn behöver för att må bra!

Genom att klicka på "prenumerera" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.


Digital prenumeration
Lär dig vad barn behöver för att må bra – JUST NU 0 kr första månaden!
(därefter 79 kr/mån)
Ingen bindningstid

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Vi Föräldrars magasin digitalt i appen Wype

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren