Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sluta amma – när ska man och hur gör man?

Hur slutar man amma? Och när ska man sluta med amningen? Amningsbarnmorskan Sofia Zwedberg och psykologen Annika Jormin svarar på de vanligaste frågorna om att sluta amma.

Hur slutar man amma? Tips och råd hittar du här!
Hur slutar man amma? Tips och råd hittar du här! Foto: Drazen_/Istock / E+ / Getty Images

Mitt i den intensiva amningsperioden, när bebisen kanske ligger som fastklistrad vid bröstet så ofta som möjligt, kan tanken på att sluta amma kännas dramatisk.

Men så behöver det inte bli.

Sofia Zwedberg är barnmorska specialiserad på amning och har träffat mängder av ammande mammor.

– Min erfarenhet är att det för det allra mesta brukar gå helt odramatiskt till. Har du bestämt dig för att sluta brukar det sällan vara några konstigheter, säger hon.

Hur slutar man amma?

En del barn bestämmer sig själva för att sluta. De ammar mer och mer sällan, för att till slut tappa intresset helt. Men har man inte ett sådant barn är det viktigt att fatta ett beslut som är väl förankrat inom en. För som många föräldrar har upptäckt gillar omgivningen att ha åsikter om amning.

Ammar man ”för kort” tid eller inte alls får man höra det. Ammar man ”för ofta” och ”för länge” får man höra det. Kort sagt, amning är ett laddat område, omgivet av många känslor.

Det finns sällan något rätt eller fel när det gäller amning, påpekar Annika Jormin, psykolog på Bup, barn- och ungdomspsykiatrin. Det som passar i en familj kanske inte passar i en annan. Det som en mamma mår bra av kanske en annan mamma tycker är otänkbart.

LÄS MER OM AMNING: Måste jag åka bort för att kunna sluta?

Trappa ner amningen successivt

– Alla barn och föräldrar är unika, det är viktigt att tänka på. Så länge barnet får närhet, trygghet och näring brukar det gå bra, säger hon.

Då och då möter Annika Jormin föräldrar som vill ha hjälp och stöd med att sluta amma. Det kan vara kvinnor som tycker att de har ammat färdigt, men också kvinnor som av olika orsaker mår dåligt av att amma och därför vill sluta.

– Här finns många åsikter, och det är lätt att en mamma som inte vill eller kan amma får skuldkänslor. Därför är det viktigt att hon får stöd och någon att prata med. Det är också betydelsefullt att veta att det finns andra sätt att ge näring, närhet och tröst.

Det viktiga för att amningsavslutet ska bli bra, menar både Sofia Zwedberg och Annika Jormin, är att mamman verkligen har bestämt sig och inte tvekar om vad hon vill. Det gäller att vara tydlig, inför både sig själv och sin bebis. Om du är det minsta osäker kommer den känslan att smitta av sig på bebisen.

Läs också: Hur länge ska man amma?

Sluta amma när DU vill

– Fundera igenom vad du vill. Du ska inte sluta amma för att någon i omgivningen vill det, då blir det sällan bra, säger Sofia Zwedberg.

– När du har fattat ditt beslut, känn dig trygg i det och lita på det. Då kommer det med största sannolikhet att fungera över förväntan, säger Annika Jormin.

Är det svårare att sluta amma ett äldre barn? Nej, det finns inga belägg för det.
Är det svårare att sluta amma ett äldre barn? Nej, det finns inga belägg för det. Foto: Shutterstock

Sluta amma på natten – hur gör man?

Annika Jormin tycker att det är bättre att trappa ner successivt än att sluta amma tvärt. På så vis hinner barnet vänja sig, och det blir inte någon chock den dagen bröstet inte längre finns där för mat och tröst.

– Börja med att utesluta amningen de gånger under dygnet som inte är så viktiga för barnet. Spara kvällsamningen till sist; den är känslomässigt värdefull för många barn och mammor. Om man är två kan den andra föräldern ta nattningen och ta hand om barnet på natten. Då kan mamman ibland behöva gå ut på promenad eller eventuellt sova borta någon enstaka natt, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Hur mycket välling är okej?

Sluta amma under en lugn period

Om mamman vill sluta amma för att hon ska börja jobba och det är partnerns tur att vara hemma. eller för att det är dags för barnet att börja förskola, kan det vara skönt att veta att det i så fall går utmärkt att fortsätta amma morgon och kväll, och även natt för den delen.

Välj en tidpunkt när det inte sker så många andra stora förändringar i barnets liv.

– Det är viktigt att välja rätt tillfälle. Att sluta amma när barnet är förkylt eller har magsjuka är inte bra, säger Annika Jormin.

Förbered barnet genom att berätta om ditt beslut i förväg. Det kan man göra även med väldigt små barn. Använd också ord för att förklara för barnet när du märker att han eller hon vill amma.

– Många gånger fungerar det att prata med sitt barn: ”Jag ser att du vill amma, men nu gosar vi istället.” Var tydlig och bestämd, med kärlek och respekt, säger Annika Jormin.

Och tänk på att det går att backa, även om du har bestämt dig. Märker du att ditt barn är otröstligt kanske det inte är dags att sluta nu, trots allt.

Källor: Annika Jormin, psykolog på Bup, barn- och ungdomspsykiatrin, i nordvästra Stockholm, och Sofia Zwedberg, barnmorska specialiserad på amning, institutionen för Kvinnors och barns hälsa, Karolinska institutet.