Skadligt gå ner i vikt under amning?

Skadligt gå ner i vikt under amning?

Fråga

Jag har en son på 3 månader som jag ammar helt. Gick upp 13 kilo under graviditeten och dessa kilon har jag gått ner igen. Jag undrar hur pass skadligt det är att försöka gå ner mer – jag är överviktig sedan tidigare – om man äter regelbundet och hälsosamt och rör på sig mer?
Jag äter en bra frukost, 2–3 mellanmål samt lunch och en riktig middag varje dag. Min son har gått upp i vikt bra.

Tack på förhand

Svar

Jag tycker att man ska ta det lite lugnt åtminstone så länge man hel­ammar.
En anledning till att man inte bör gå ner så fort i vikt när man ammar är att man lätt blir trött, orkeslös och deppig av bantning. Och det vill man ju helst inte vara när man har ett litet barn att ta hand om.
Dessutom kan miljögifter som vi har inlagrade i fettväven gå över i mjölken.
Jag tycker att man kan vara alldeles nöjd om man gått ner till sin urprungsvikt. Men det är inte så att man inte ”får” gå ner i vikt alls under amningen – tvärtom kan det vara bra att starta då, eftersom amningen ger viss draghjälp. Du har ett högre energibehov när du ammar.
För att man ska börja gå ner i vikt igen efter sin graviditet krävs att man gör av med mer energi än vad man får i sig via maten.
Det är bra med fasta måltidsrutiner som frukost, lunch, middag och mellanmål. Dessutom blir det säkert en hel del promenader med barnvagnen.
På sikt borde det göra så att man sakta men säkert går ner i vikt. Men det är alltså ingen brådska att gå ner.
När på dygnet man väljer att röra på sig är egentligen mer en smaksak, men många tycker att det är tungt att göra det före frukosten. Man blir lätt trött och kan också ligga back vätskemässigt efter en natts ammande.
En del känner att de orkar med att gå en lite längre promenad om man redan har ätit frukost, och då blir helheten bättre.
Men stressa inte ner kilona, utan njut av bebisen och låt det hela ta tid!

Sara Ask