Ska jag sluta amma?

Fråga: Ska jag sluta amma?

Min son är 1 år och 4 månader och håller som bäst på att skolas in på dagis. Jag ammar honom fortfarande och förstår att det inte vore snällt att sluta just nu när han behöver trygghet.

Samtidigt tänker jag att han kommer ju få gå hela dagarna där utan att kunna amma och kanske därför borde jag försöka vänja honom av att amma dagtid nu när tid finnes. Vad är bäst för barnet?

Tessan

Psykolog Malin Alfvén svarar:

Jag tänker att det nog vore skönt för både din son och
dig att du fortsätter att amma honom när ni nu har möjlighet till det. Tänk så härligt att mötas efter en dag på dagis och på jobbet och ha en mys-amningsstund tillsammans. Då har ni ju varit borta från varandra hela dagen, och kan njuta av varandra en stund i lugn och ro – egentligen just det som alla vi människor behöver efter en arbetsdag. Din son blir lugnare och nöjdare och du kommer att må bättre.

Vissa mammor och barn väljer att sätta sig en liten stund i lugn och ro redan på dagis, medan andra sparar mysstunden tills de kommit hem.

Övergångarna mellan dagis och hemma brukar ofta vara knöliga för våra barn. De har anpassat sig efter andra hela dagen och när mamma eller pappa kommer så kan de äntligen vara helt sig själva – precis som det är för oss vuxna, när
vi kommer hem från jobbet. Har vi då möjlighet
till en mjuk övergång brukar det bli mindre bråk och stress, både vid hämtningen och under kvällen.

Amningen i er familj gör att både du och din son kan få en mjukare övergång mellan dagis/arbete och hemma. Och inte brukar det vara särskilt svårt att leka, äta och sova på dagis
utan att tutta. Du är ju inte där med dina bröst. Dagisdagen är så full av kompisar, lek och andra intryck och små barn lever så mycket i nuet att längtan efter att tutta inte väcks så lätt.

Mitt råd till dig blir alltså att pröva och se hur det går.