Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Såriga bröstvårtor (fissur på bröstvårta)

Såriga bröstvårtor, eller sprickor på bröstvårtan, är ett vanligt amningsproblem. Allra vanligast är det hos förstagångsföräldrar.

Mellan 30 och 85 procent av ammande mammor har eller har haft såriga bröstvårtor.
Mellan 30 och 85 procent av ammande mammor har eller har haft såriga bröstvårtor.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Om såriga bröstvårtor

Under den första amningsveckan är det vanligt med blåsor, rodnad, ömhet och ibland små sår på bröstvårtorna – som ett slags ”skavsår” för att både den som ammar och bebisen är ovana vid amning. Men det är viktigt att smärtan släpper efter en stunds amning och att det inte gör väldigt ont.

Om såret/såren/sprickorna inte läker, eller om det uppstår sår eller sprickor senare under amningsperioden, behöver något åtgärdas för att inte amningen ska störas och för att risken för infektion inte ska öka.

Hur vanligt är såriga bröstvårtor?

Mellan 30 och 85 procent av ammande mammor har eller har haft såriga bröstvårtor. Det är vanligast bland förstagångsmammor.

Läs också: D-MER – att få ångest eller bli deppig av att amma

Vad beror det på?

Det finns flera orsaker till såriga bröstvårtor, till exempel:

att barnet har för litet tag om bröstet.

att barnet ligger för långt ifrån bröstet eller för långt ut åt något håll.

att bröstvårtorna är indragna/inverterade.

att barnet har kort tung- eller läppband.

att kvinnan har eksem.

felaktig användning av amningshjälpmedel, till exempel amningsnapp.

Kan man undvika sår och sprickor på bröstvårtorna?

Man kan minska risken genom att se till att bebisen har ett tillräckligt stort tag om brösten och att bebisen vid amning inte ligger för långt ifrån bröstet eller för långt ut åt något håll.

Symtom

Symtom på sårig bröstvårta/såriga bröstvårtor kan vara:

Att bröstvårtan är klämd och/eller snedsugen efter amning.

Att det syns ett sår eller en spricka på bröstvårtan.

Att det gör ont. Ofta smärtar det under hela amningen.

Hur utreds sår på bröstvårtorna?

Läkaren/barnmorskan/sjuksköterskan frågar hur man mår, tittar på såret/såren och vill kanske se hur det ser ut när man ammar. Man brukar bli ombedd att skatta sin smärta på en tiogradig skala, den så kallade VAS-skalan, där 1 står för ”ingen smärta” och 10 för ”värsta tänkbara smärta”.

Om såren är smärtsamma och svårläkta utan att förbättras efter mer än en vecka, eller om man samtidigt har mjölkstockning, tas det ibland en odling för bakterier och svamp. Odlingen tas i första hand från huden men vid behov även från bröstmjölken, för att se vilket läkemedel som ska användas om det blir aktuellt.

Läs också: 6 viktiga råd för att slippa – och behandla – amningsproblem 

Vad gör man åt såriga bröstvårtor?

• God hygien. Rena händer är viktigt – det minskar risken för infektioner.

• Se över amningsställning och barnets läge. Tillsammans med en barnmorska, sjuksköterska eller amningsrådgivare kan man hitta sätt att förbättra amningsställningen och försäkra sig om att barnets tag är tillräckligt stort.

• Lufttorka brösten. Ofta är det bra att låta bröstmjölken torka in, och att lufta brösten, efter amning.

• Avlasta bröstvårtan. Ibland rekommenderas en så kallad amningsnapp för att avlasta bröstvårtan. Rätt använd kan amningsnappen göra att smärtan minskar, men det är viktigt att den är just ”rätt” använd. Se till att få kompetent hjälp och information.

• Lindra smärtan. Smärtan kan ibland lindras med till exempel varma duschar. Den kan också lindras med smärtstillande läkemedel. I första hand rekommenderas ibuprofen (som finns i till exempel Ipren), ibland även paracetamol (som finns i till exempel Alvedon).

• Sårsalva? Apotek säljer sårsalva för bröstvårtor. Det finns inga vetenskapliga bevis för salvornas effekt, men en del upplever att huden blir mjukare och att det gör mindre ont.

• Smörja med bröstmjölk? En del menar att bröstmjölk hjälper lika bra eller bättre än salvor, men det finns få studier. Om man vill pröva är det viktigt att se till att händerna är ordentligt rena innan man smörjer.

Om såret inte förbättras efter en vecka kan man ibland ordineras en salva mot bakterieinfektion. Om inte det hjälper kan man ibland behöva antibiotika.

Amningsproblem? Här finns hjälp

Hos sjuksköterskan på bvc

Vid en amningsmottagning (om det finns där man bor)

Hos den ideella föreningen Amningshjälpen

Läs också om: 

Mjölkstas (ömma och spända bröst) 

Mjölkstockning 

Svampinfektion vid amning 

Smärta vid amning 

Källor:

Gerd Almquist–Tangen, barnsjuksköterska och distriktssköterska med lång erfarenhet inom barnhälsovården, framför allt bvc, arbetar som barnhälsovårdsutvecklare i Region Halland, är medicine doktor (har disputerat om små barns hälsa, tillväxt och nutrition) och ingår i Nationella amningskommittén.

Marit Olanders, författare till boken Amning i vardagen med lång erfarenhet som amningsrådgivare inom den ideella föreningen Amningshjälpen.

Bröstkomplikationer i samband med amning, ett regionalt vårdprogram från Stockholms läns landsting.

Texter om amningskomplikationer på Internetmedicin.se (en webbplats riktad till läkare och sjuksköterskor), skrivna av Gerd Almquist–Tangen.