Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Är det bra för barn att dricka välling? Barndietisten Sara Ask svarar

Hur många flaskor välling om dagen är lagom? Och kan man lika gärna ge gröt? Vi Föräldrars barndietist Sara Ask svarar på 16 vanliga frågor om välling.

När kan man börja med välling och vilken välling ska man välja? Dietist Sara Ask ger svar.
När kan man börja med välling och vilken välling ska man välja? Dietist Sara Ask ger svar. Foto: iStock / Getty images

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Vissa barn kan bli ordentligt förtjusta i sin välling. Så förtjusta att man som förälder kan fråga sig om det finns någon gräns för hur många flaskor välling som egentligen är okej? Andra barn rynkar på näsan åt vällingen. Är det dåligt, borde man truga lite mer?

Här svarar Vi Föräldrars barndietist Sara Ask på vanliga frågor om välling:

1. Är välling bra eller dåligt?
– Det finns både fördelar och nackdelar med välling. Fördelarna är att näringsinnehållet är bra, även innehållet av järn och D-vitamin som är extra viktigt för små barn. Nackdelen är att det kan bli så att barnet inte bara dricker välling för att de är hungriga utan kanske också för att tillfredsställa andra behov, som att komma till ro eller somna. Men sånt behöver barnet lära sig att lösa på andra sätt än med mat. Eller för att det är så gott att suga på en napp – sugbehovet är ju kvar hos barn långt över spädbarnsåret. Det gör att det kan vara svårare för dem att reglera hur mycket välling som är lagom (läs mer i svaret på fråga 13, redaktionens kommentar).

2. Kan man ge både välling och tillskottsnäring?
Ja, man kan kombinera välling och tillskottsnäring, eller välling och bröstmjölk för den delen. Vällingen är att betrakta som en variant av gröt, medan tillskottsnäringen fungerar som komplement i en måltid för barn som inte ammas. Om man ammar kan det vara bra att ge vällingen i mugg. Välling ur flaska är så lätt att slurpa i sig, så det händer att barn väljer bort bröstet när de börjat få välling.

Sara Ask är barndietist.
Sara Ask är barndietist. Foto: Maria Annas

3.  När kan man börja med välling?

– Det finns välling anpassad för barn från 6 månader och uppåt. Välling introduceras som andra nya livsmedel som smakportion och trappas successivt upp och kan sedan utgöra till exempel ett lämpligt morgon-, mellan- eller kvällsmål.

4. Vad gör man om barnet inte vill ha välling?
Välling är en typisk svensk företeelse, och barn runtom i världen växer sig stora och starka utan välling, så det är verkligen inte något måste.

5. Kan man ge gröt istället för välling?
– Absolut, gröt är minst lika bra som välling. Köpt barngröt och barnvälling är rätt likvärdiga näringsmässigt, gröt är som välling i fast form. Om man ammar och vill fortsätta med det, kan gröt vara ett bättre alternativ eftersom den inte konkurrerar med amningen på samma sätt som flaskan.

Välling för äldre barn innehåller ofta mer fibrer än välling som passar för yngre barn.
Välling för äldre barn innehåller ofta mer fibrer än välling som passar för yngre barn. Foto: Shutterstock

6. Vilken välling lämpar sig bäst vid olika åldrar?
– Tillverkarna av barnvälling märker tydligt ut vilken ålder respektive välling lämpar sig för. Välling för äldre barn innehåller till exempel ofta mer fibrer än välling för yngre, och därför bör man helst inte ge sitt barn välling som är avsedd för äldre. Att göra tvärtom, det vill säga ge välling avsedd för yngre till ett äldre barn, är ingen fara. Det kan till exempel vara så att vissa barn reagerar med lös mage när de går över från sin första välling till en mer fiberrik, om de ännu inte är redo för så mycket fibrer. Då går man helt enkelt tillbaka till den tidigare vällingen och väntar ett tag innan man provar med den nya igen. En välling avsedd för yngre barn är inte för näringsfattig för äldre, som man lätt kan tro.

7. Finns det välling som är mindre bra?
Det finns ett strikt regelverk för spannmålsprodukter för barn under 3 år, där såväl näringssammansättning som kvalitet på råvarorna regleras. Det innebär att alla köpta barnvällingar håller hög kvalitet.

8. Om barnet bara vill dricka välling, vad gör man då?
Välling innehåller både näring och energi. Om barnet dricker mycket välling kan det hända att det inte har så mycket aptit över till annan mat, och det är ett problem eftersom barnet behöver få öva på olika konsistenser och smaker, inte bara suga i sig sin näring. För att komma runt det kan man behöva dra ner på vällingen för att ge utrymme för annan mat. Om barnet verkar ha svårt att tugga och svälja vanlig mat eller besväras av maten på annat vis och bara vill ha välling av det skälet – rådfråga bvc.

9. Vilken välling ska man välja?
Personligen tycker jag att havre är en bra bas, eftersom havre innehåller bra näring och olika sorters fibrer som kompletterar varandra. För barn som inte tolererar så mycket fibrer, kan majsvälling möjligen vara mildare mot magen, eftersom den innehåller mindre mängd fibrer. Men om barnets mage tolererar fibrer är det bra att välja en vanlig fullkornsvälling med till exempel havre eller råg, eftersom fibrer har många positiva egenskaper.

10. Vilken välling passar efter magsjuka?
– Det finns en tradition av att ge laktoslåg välling efter magsjuka, men det är tveksamt hur nödvändigt det egentligen är. Vill man ändå pröva finns det till exempel låglaktos-majsvälling att ge under de närmaste veckorna efter magsjukan.

Tre flaskor välling motsvarar så mycket som hälften av en genomsnittlig 1-årings energibehov

11. Vilken välling passar barn med allergier?
Det finns vällingsorter som passar de flesta allergiker: mjölkfri, glutenfri och sojafri till exempel. Har man ett mjölkhydrolysat, ett preparat som ges till komjölksproteinallergiska barn, där mjölkproteinet sönderdelats för att inte orsaka allergisk reaktion, kan man koka egen välling på hydrolysatet med recept som följer med preparatet eller kontakta företaget för mängdangivelser.

12. Hur många flaskor välling per dygn är okej?
– Max tre mål välling eller gröt (sammanlagt) per dygn är ett bra riktmärke. Blir det mer finns risk att barnet inte hinner få aptit på annan mat. Tre flaskor välling motsvarar så mycket som hälften av en genomsnittlig 1-årings energibehov. Därför är det inte konstigt om barn som dricker mycket välling på natten inte har aptit på frukost på morgonen (se punkt 8).

Läs också: Smakportioner – 11 saker som är bra att känna till

13. Finns det risker med välling?
I en svensk studie som kom för några år sedan såg man ett samband mellan ett dagligt intag av välling vid 12 månaders ålder och övervikt vid 5 års ålder. Det betyder inte att det var vällingen som gav övervikt, det kan ha varit helt andra faktorer som bidrog till det. Men en risk forskarna lyfter är just att barn kan dricka välling fastän de egentligen inte är hungriga, för att bli tröstade, sömniga eller bara för att de tycker att det är mysigt att få suga i sig något varmt, tryggt och välbekant. Och om vällingen ges på det sättet kan det leda till att barnet får i sig mer energi än hen egentligen behöver. Ett sätt att komma ifrån det är att prova att ge barnet välling i mugg istället för flaska när barnet behärskar det. Hur man än väljer att göra är det viktigt att vällingen görs så likställd annan mat som möjligt, så att barnet äter välling för att stilla sin hunger och inget annat. 

Om man kokar egen välling är det viktigt att den innehåller alla näringsämnen som man får med köpt välling.
Om man kokar egen välling är det viktigt att den innehåller alla näringsämnen som man får med köpt välling. Foto: Shutterstock

14. Kan man koka egen välling?
– Den stora fördelen med köpt barnvälling är att den är anpassad efter barnets behov och berikad men näringsämnen som är extra viktiga för barn, framför allt järn, men även till exempel B12, jod, zink, och kalcium. Om man vill koka egen välling behöver man se till att den blir likvärdig i näringsinnehåll, till exempel genom att tillsätta mortlat paltbröd. Risken finns annars att barnet dricker sig mätt på något som inte tillför järn. Järn behövs både för hjärnans utveckling och för barnets tillväxt. 

15. Vilka alternativ finns till välling, om man bor utomlands?
Vissa bunkrar upp ett stort lager i samband med att de är i Sverige eller får besök, men det går också att beställa välling över nätet av sajter som specialiserat sig på produkter för utlandssvenskar. Men enklast är nog att inte introducera välling. Det är som sagt inget måste, och på många håll i världen finns bra berikad barngröt som smidigt alternativ.

16. Hur slutar man med välling – om man vill det?
Välling är ett näringsrikt och bra livsmedel som man gärna kan dricka hela livet, till exempel som en bra del av frukosten om man vill det. Vill man ändå att barnet ska sluta gäller det att vara konsekvent, det vill säga inte ge efter när barnet tjatar (jag vet, det är lättare sagt än gjort …). Och förstås ersätta vällingen med något annat gott och näringsrikt.

Läs också: Sockerchocken är en myt - vi förklarar varför