Jag ammar och rasar i vikt

Fråga: Jag ammar och rasar i vikt

Har ett problem. Jag går ner i vikt och börjar se väldigt benig ut. Födde för två månader sedan en son som jag nu ammar. Jag tycker att jag försvinner mer och mer, trots att jag äter så fort jag kommer åt.

Jag är ganska lång och har alltid vägt ganska lite i förhållande till min längd. Jag har alltid kunnat vräka i mig vad som helst utan att gå upp i vikt.

Vad ska jag göra?

Emma

Svar från gynekolog Maria Sennström:

När man ammar behöver man betydligt mer energi och näring än i vanliga fall. Din viktnedgång efter förlossningen beror på att mycket av din kropps näring går åt till att bilda bröstmjölk.

I samband med amning är det vanligt att kvinnan går ner i vikt. Ofta tappar man då de extra kilon man gått upp under graviditeten. Hur mycket man äter och hur mycket man rör på sig, påverkar självklart också.

Om du tappar för mycket vikt får du försöka äta mer. Välj kaloririkare mat som innehåller fett, även socker är energirikt.

Din viktnedgång kan förstås också bero på att du inte mår bra, utan är sjuk på något sätt. Därför är det också bra om du kontaktar läkare för en undersökning. Det är dock inte ovanligt att man går ner i vikt som en följd av amning.