Att små barn har ont i magen kan bero på flera olika orsaker. Mammor måste våga äta och inte utesluta något för oro att bebisen mår dåligt, menar amningexperten.

Får vår bebis ont i magen av bröstmjölken?

Det verkar som om min lilla bebis har ont i magen. Han är fem veckor och sover dåligt, gråter mest hela tiden. På bvc har de sagt att det kan handla om kolik.  Jag har hört att det jag äter kan gå ut i bröstmjölken och ge bebisen ont i magen.

Är det så? Hur länge påverkar det jag äter bröstmjölken (jag menar kan jag pumpa ut ”dålig” mjölk och iså fall när?)? Vad är det som jag ska undvika att äta, om det nu går ut i mjölken och ger honom magknip?

Undrande

Svar

Många livsmedel har påståtts gå över i mjölken och ge koliksymptom. Följden blir att en del mammor nästan inte vågar äta någonting. Och äter man dåligt, orkar man mindre. Så, ät det du vill och tycker om!

Ett livsmedel kan du dock utesluta på prov och se om din pojke mår bättre: komjölk. Då gäller det att du utesluter ALL komjölk ur kosten åtminstone 3–4 dagar. Både vanlig mjölk (till och med skvätten i kaffet), ost, smör, fil och yoghurt, men också alla livsmedel där det ingår komjölksprodukter som skummjölkspulver eller vassleprotein. Man får läsa det finstilta på förpackningarna! Blir han då bättre, så pröva att börja med komjölk igen och se om besvären kommer tillbaka.

Prata med din bvc! Behöver du lägga om din kost kan du behöva hjälp av en dietist. Att små barn har ont i magen kan dock ha helt andra orsaker. Ibland hittar man ingen orsak alls, men besvären kan bli mer lindriga om barnet får mycket kroppskontakt med föräldrarna och ammas tätt, upp till flera gånger i timmen.

Även om han släpper bröstet och skriker, kan det löna sig att truga lite. Barn som äter lite och ofta behöver inte heller rapas så mycket som barn som äter med längre mellanrum och mer åt gången. Vill din pojke bli buren och vara i rörelse kan t ex en bärsjal vara till hjälp.

Marit Olanders, Amningshjälpen

Lär dig mer om vad barn behöver för att må bra!

Genom att klicka på "prenumerera" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.