I samband med amning är det vanligt att den ammande kvinnan går ner i vikt. Ofta tappar hon då de extra kilon hon gått upp under graviditeten.

Är min frus vikt på gränsen till för liten?

Jag är gift och har två barn, 6 och 3 år gamla, med min fru. När vi vägde oss senast så vägde jag 71 kg och hon 52 kilo. När vi träffades för 11 år sedan vägde jag 72 kg och min fru 55 kg. Jag tycker att hon har tappat mycket i vikt, men min fru säger att det tar på krafterna att amma två barn.

Jag tror inte riktigt på hennes argument, att det tar över två år för en kvinna att återhämta sig efter en amningsperiod. Jag tror i stället att hon använder det som en ursäkt för att hålla nere vikten.

Så nu vill jag att du hjälper mig med att svara på följande fråga: Hur lång tid tar det för en kvinna att återhämta sig efter en graviditet, följt av en amningsperiod ? Hur mycket måste en kvinna dricka per dag för att kroppen ska få rätt mängd vatten? Min fru är 162 cm lång.

Undrande make

Svar: Normalt att tappa vikt efter graviditet

I samband med amning är det vanligt att den ammande kvinnan går ner i vikt. Ofta tappar hon då de extra kilon hon gått upp under graviditeten. När kvinnan slutar amma upphör det ökade behovet av extra näring till modersmjölken. Den förändringen sker på en gång när man slutar amma.

Hur kvinnans vikt påverkas är däremot beroende av många faktorer. Hur mycket man äter och hur mycket man rör sig påverkar självklart. Det går därför inte att ge något generellt svar på hur vikten påverkas efter avslutad amning. Man kan med ledning av kroppslängden räkna ut om man är underviktig eller överviktig. Med de uppgifter du gett skulle din fru ha ett body mass index (BMI) på 19,8 som ligger precis vid nedre normalgränsen (BMI på 20–25 anges som normalvikt).

Mängden vätska kroppen behöver om man inte ammar är cirka 2,3–2,4 liter. Vanligen får man i sig en tredjedel av denna vätskemängd med födan, resten ska man alltså få i sig med det man dricker under dagen, det vill säga 1,5–1,6 liter. Även här påverkas den mängd man behöver dricka av hur mycket man äter eftersom all mat innehåller mycket vätska. Även det vi upplever som torra födoämnen ger ett vätsketillskott till kroppen.

Detta anger den mängd som kroppen behöver för att kompensera normala vätskeförluster under ett dygn.

Att dricka mer är inte farligt – då kissar man bara mer – förutsatt att det inte rör sig om flera liter mer dagligen, för det klarar inte alltid kroppen av lika bra.

Maria Sennström, läkare

Lär dig mer om vad barn behöver för att må bra!

Genom att klicka på "prenumerera" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.