Min son vill bara ha ersättning

Fråga

Min son, som är 6,5 månader gammal, vill inte äta något. Det enda han vill ha är flaskan med modersmjölksersättning. Han vill inte ens ha välling, inget är intressant för honom.

Vad ska jag göra?

Asila

Svar

Vissa bebisar kräver lite extra lockande för att gå med på att pröva mat. Egentligen är det inte så konstigt med tanke på att de aldrig ätit annat än mjölk innan. Att börja med fast mat med annan konsistens och smak är förstås ovant.

När man börjar introducera mat gäller det att ha tålamod och hålla i minnet att det fortfarande är bröstmjölk/modersmjölksersättning som är huvudnäringen, ofta flera månader framåt. Det är viktigt att låta barnet få känna på maten, även kladda, och med tiden också den vägen få i sig lite av det nya.

Pröva rena smaker av till exempel morot, palsternacka, potatis, päron och banan. Mat med lite sötma uppskattas ofta lättare eftersom barnet har en medfödd preferens för söta smaker. Blanda gärna maten med lite modersmjölksersättning som barnet känner igen smaken på. En egen sked för barnet är ofta populärt.

Ät gärna själv tillsammans med barnet – du är den viktigaste förebilden, även i ätandet.

I början åker maten oftast bara in och sedan ut igen, men det ”gills” också: På så sätt övar barnet på att hantera maten i munnen med tunga och käkar. Det är mycket som ska fungera, mycket att öva på.

Ett alternativ till purékonsistensen är att koka stavar av till exempel morot mjuka i lite vatten. Det uppskattas ibland mer, kanske för att barnet då får mer kontroll över maten.

Misstänker man att ett barn får obehag av att äta eller att något inte är som det ska är det förstås viktigt att prata med bvc. De kan också ge fler individanpassade råd kring matintroduktion.

Sara Ask, barndietist