Jag vill sluta nattamma

Jag vill sluta nattamma

Fråga

Min dotter är nu 7 månader gammal och en mycket välmående bebis. Jag känner att jag behöver sova lite längre än max tre timmar i sträck och därför vill sluta amma nattetid. Hon ammas 4–5 gånger per natt och ibland mer. Behöver hon äta något annat än bröstmjölk under dagen för att kunna sluta amma på natten?

Vi har gett henne smakportioner i snart två månader nu och det går mycket långsamt. Vi har testat potatis, morötter, palsternacka, majs, ärter, broccoli, päron, banan, havregröt.

Hon äter 2–3 skedar och blir sedan ointresserad av maten. Det enda som hon vill äta lite mer av är banan. Då kan hon äta ungefär en matsked.

Vi har även testat välling, men hon tar inte nappflaska. Vi har försökt ge henne i en nappflaska med bred napp (då rinner vällingen lite mer av sig själv). Men hon är mer intresserad av att tugga på nappen, än att äta.

Ioana

Svar

Det är väldigt vanligt att bebisar i din dotters ålder har kommit igång med smakportioner, men ännu inte i tillräckliga mängder för att hålla sig mätta under natten. Ofta handlar det också om en vana. Det är helt enkelt mysigt att ligga och snutta på natten. Men rent näringsmässigt behöver en frisk 7-månadersbebis som växer bra ingen mat på natten.

Framför allt tror jag att ni bör ta en diskussion om hur ni vill göra rent praktiskt på natten under övergången. Kanske är det läge att du ligger i ett annat rum några nätter, för att frestelsen inte ska bli för stor för barnet?

Man får räkna med en hel del protester från barnet den första tiden, men efter några nätter utan nattmål kan det mycket väl bli så att barnet har bättre aptit både på mat och bröstmjölk under dagen. För det är ju inget som hindrar att du fortsätter att amma dagtid. Mat­introduktionen tar ofta lång tid och då spelar bröstmjölken eller modersmjölk­ersättningen fortfarande en stor roll.

Det är också en bra idé att testa att ge lite mer mättande livsmedel under dagen, exempelvis kött eller fisk. På så sätt får barnet också i sig mer järn, vilket är bra, och står sig förhoppningsvis också bättre på natten.

Sara Ask, dietist