Hur mycket bröstmjölk behövs?

Hur mycket bröstmjölk behövs för en dag?

Fråga

Jag har en flicka som är 3,5 månader gammal. Jag hade tänkt att snart vara borta en hel dag och undrar hur jag gör med ammningen? Jag hade tänkt pumpa ur mjölk så att det finns hemma, så att hennes pappa kan mata henne.

Men jag undrar också ungefär hur mycket ska hon äta åt gången? Är en full flaska normalt, det skiljer väl sig från barn till barn?

Hur mycket mjölk ska vi se till att ha hemma? Och kan jag få problem med ammningen senare?

Mia

Svar

Hur mycket barn äter på en dag är väldigt olika, allt mellan 500 och 1 500 ml är normalt och vanligt. Det beror både på mjölkens sammansättning och barnets behov.

Hur mycket ett barn äter per gång varierar också mycket, mellan i princip ingenting alls (barnet gosesnuttar bara) och upp till knappt 200 ml. I en undersökning jag läst så åt barnen i genomsnitt 75 ml per amning, men variationerna är som sagt mycket stora.

Att mata med nappflaska kan störa amningen för vissa barn, men behöver inte göra det. Det händer till exempel att barn som får nappflaska börjar bitas.

Det kan också hända att din dotter inte begriper hur hon ska komma åt mjölk i en nappflaska, eftersom det är en annan sugteknik.

Om ni vill kan ni pröva att ge henne mjölk i drickskål (finns på apoteket). Med den kan barn få i sig mjölken på ett mer amningslikt sätt.

Marit Olanders