Hur får jag flaskmatningen att fungera bättre?

Amningen funkade inte – hur kan man få flaskmatningen att funka? Amningsrådgivaren svarar.

För fem månader sedan blev jag mamma till en flicka och två pojkar. De föddes för tidigt, redan i vecka 25+5, så det blev sjukhus i tre månader. Eftersom det blev problem med amningen får de ersättning.

Min flicka har alltid ätit bra från nappflaskan, men de senaste två veckorna har hon flaxat med armarna och smackat på nappen, och när hon väl äter suger hon så hårt. Hon får i sig så mycket luft att hon får ont i magen och inte orkar äta så mycket.

Vad kan jag göra?

Tacksam för svar

Amningsrådgivare Ingrid Rönn Hyttsten svarar:

Jag ska ge lite förslag på vad du kan pröva och tänka på. Välj det du tror passar bäst för er.

Om jag förstår det hela rätt har dina barn uppnått en ålder motsvarande 2–3 månader nu, om man räknar korrigerad ålder. Det är en ålder när många barn blir mer effektiva på det här med ätandet. De kan äta fortare och därmed även bli nöjda fortare, precis som du beskriver.

Jag undrar vilken typ av flaskor och nappar du har. Sådant kan påverka hur barnet får i sig maten. Med ett större hål är det lättare för barnet att få i sig maten fort. Har du bytt till större hål i nappen kanske du kan pröva att byta tillbaka till ett mindre och se om ätandet blir lugnare. Det är alltid lite av en avvägning med storleken på hålet för att barnet ska få i sig maten i bra fart utan att bli frustrerat. Det är säkert något du redan har upplevt.

Det finns också flaskor med nappar som anges minska risken för att barnet ska få i sig luft. Vad jag vet finns ingen större forskning bakom sådana påståenden. Samtidigt skadar det inte att pröva.

Du kan också testa att låta din dotter vara mer upprätt under matningarna – det kan göra att hon sväljer mindre luft.

Formen på nappen kan också påverka hur barnet suger på den. Man kan pröva att byta mellan smalare och bredare flasknappar. En del barn behöver mycket napp i munnen för att få ett bra tag, andra får ett sämre tag med bredare nappar.

Förutom flasknappen kan du också fundera över om det finns något annat som gör att din dotter har börjat bete sig annorlunda under matningen. Kan det vara så att hon har blivit mer intresserad av omvärlden och helt enkelt inte vill äta lika långa stunder?

Om ni inte använder napp kan det vara något att pröva om hon inte är hungrig men ändå vill suga. Eller kanske vill hon försöka fånga flaskan i försök att lära sig greppa?

Du skriver att hon får ont i magen. Jag rekommenderar kontakt med bvc för förslag om hur du kan lindra för henne. Tillsammans med bvc kan du också, för säkerhets skull, fundera över om det är magen hon har ont i eller om hon kan ha ont någon annanstans. Exempelvis kan öroninflammation göra att barnet får svårare med taget under sugandet.

Om du känner dig orolig för att hon inte får i sig tillräckligt kan du börja med att räkna kissblöjorna. Man brukar säga att ett barn som kissar 3–5 fulla blöjor per dygn får i sig en bra mängd. En del kissar så klart mer, men hon bör inte kissa mindre än så. Kissar hon lite och planar ut på viktkurvan behöver du prata med bvc om det. Kissar hon bra och går upp i vikt kanske hon inte behöver äta mer just nu. Hur mycket barn äter kan variera mycket, både från barn till barn och från dag till dag.